1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Türk gemisine Gürcistan korsanlığı

Trabzon Limanı'ndan Gürcistan'ın Sochi Limanı'na inşaat ve gıda malzemesi götürürken Gürcistan sahil güvenliği tarafından el konulan Tarık Güner isimli gemi, 22 mürettebatıyla Poti Limanı'nda bekletilirken, olayla ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

Gemideki ticaret mallarının nakliyesini yapan Venüs Denizcilik Şirket Sorumlusu Mahmut Genç, Trabzon'dan Sochi'ye gitmek üzere hareket eden Tarık Güner isimli 489 grostonluk geminin 12 firma tarafından ihraç edilen mallarla yüklü olduğunu söyledi. Gemiye Sochi'ye 35 mil mesafe kala Gürcistan sahil güvenlik güçlerince Gürcistan karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle el konulduğunu kaydeden Genç, "Gemi'nin evrakları Sochiye gitmek üzere yapıldı. Gemi Sochi'ye 35 mil kala el konuldu. Gürcistan sahil güvenliği gemiye korsanca el koydu. Gemi'nin kaptanı ve mürettebatı şu anda tutuklu durumdalar" dedi.

Gemiye Gürcistan hükümetinin Abhazya'ya karşı uyguladığı politikalar doğrultusunda el konulduğunu ileri süren Genç, "Türkiye'nin ticarete engelleniyor. Gürcistan hükümeti Abazaya karşı uyguladığı politikalar doğrultusunda bizim gemimize el konulmuştur. Özerk bir cumhuriyet olan Abhazya'ya Gürcistan hükümeti ambargo uygulamaktadır. Geminin deniz hukukuna aykırı hiçbir durumu sözkonusu değildir. Gürcistan hükümeti bu uygulamayla deniz hukukuna aykırı davranmıştır" diye konuştu.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da, gemiye el konulması olayının Gürcistan Hükümeti'nin Abhazya'ya karşı uyguladığı politikayla ilgili olduğunu iddia etti. Gürcistan'ın Abhazya Özerk Cumhuriyeti ile olan siyasi sorunlarını halen çözmediğini belirten Gürdoğan, "Abhazya'nın Rusya ile yakın ilişkiler içinde olması nedeniyle bu cumhuriyete Gürcistan tarafından kendi çıkarları doğrultusunda ambargo uygulanmaktadır. Türkiye'nin Rusya ve Gürcistan ile olan ticaretinde sağlam ve somut adımlar atılmadığı için bizim gemilerimizin başına böyle durumlar gelmektedir. Türkiye'nin bölgede arabuluculuk görevi üstlenmesi lazım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2005 Pazartesi 16:36:03
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 14:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?