30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Türk köylüsü AB projelerine alıştı

Türk köylüsü, Avrupa Birliği (AB) projelerine ve bu çerçevede kullanılan finansman kaynaklarına alıştı. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) proje hibeleri, yüzde 100'e yakın kullanım oranına ulaştı.

AB tarafından finanse edilen projelere ilişkin olarak daha önceleri var olan önyargı ve kuşkular, projeler hayata geçince yerini yeni proje taleplerine bırakıyor. ''AB bize niye bedava para versin. Bunun altında bir şey var'' anlayışını bırakan Türk Köylüsü, yeni projelerin ne zaman başlayacağını sormaya başladı. Kırsal kalkınma projelerini başarıyla tamamlayan köy yönetimlerinin, MFİB'ye yeni projelere de girme talebinde bulundukları belirtiliyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Programı kapsamında verilen hibelerde, yüzde 100 performansa ulaşılarak 24 milyon avronun tamamı sözleşmeye bağlandı.

Öte yandan, ''AB bize niye bedava para versin. Bunun altında bir şey var'' düşüncesi nedeniyle hayata geçirilemeyen, Rize'nin İkizdere ilçesi Şimşirli köyüne ilişkin 350 bin avroluk kaynak, geri dönmeyerek bir başka Karadeniz projesinde kullanıldı.

Merkezi Finans ve İhale Biriminin sorumluluğunda yürütülen, Avrupa Birliğine Katılım Öncesi Mali Yardımların 2005 yılı programında yer alan kısmının sözleşmeye bağlanma süreci tamamlandı. 30 Kasım tarihi itibarıyla, söz konusu programın toplam 265,6 milyon avro tutarındaki bütçesinin yaklaşık yüzde 90'lık kısmı sözleşmeye bağlandı.

Bu tutarın 24 milyon avro tutarındaki kısmı Doğu Karadeniz Kalkınma Programı (DOKAP) kapsamında dağıtıldı. Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayan program kapsamında, toplam 1582 proje başvurusu değerlendirilerek, 214 başvuru sahibi hibe almaya hak kazandı. Değerlendirme ve sözleşme imzalama süreci sonunda yüzde 100 performansa ulaşılarak 24 milyon avronun tamamı sözleşmeye bağlandı.

24 milyon avronun dağılımı, yerel kalkınma girişimlerine 5,5 milyon avro, KOBİ'lere 8,3 milyon avro, turizm ve çevre altyapısına 10,1 milyon avro olarak gerçekleşti. 24 milyon avronun, 6 milyon avro tutarındaki kısmı Türkiye tarafından karşılanıyor

AA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 13:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?