5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Uzmanlardan anne-babalara uyarı!

Çocukların 3-4 yaşında mutlaka bir göz kontrolünden geçmeleri gerektiği ve özellikle görme bozukluklarının çocuklarda 3-4 yaşındayken tespit edilebildiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Lazer Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Mehmet Tüysüz, yeni doğan bir bebekte görme kabiliyetinin ışığı görme ve takip etme düzeyinde olduğunu, görme kabiliyetinin altı aylıkken yüzde 50 düzeyine yükseldiğini ve 3 yaş civarında da yüzde100’e ulaştığını söyledi.

Çocuğun gözünde görme gelişimini engelleyecek herhangi bir sorun varsa veya daha nadir görülen katarakt, glokom, şaşılık, tümör ve benzeri görme gelişimini engelleyen faktörler bulunuyorsa bunların göz bozukluklarına neden olduğunu kaydeden Opr. Dr. Tüysüz “Şayet bu göz bozuklukları çocuk 3–4 yaşındayken tespit edilir ve tedavisi yapılırsa görme tembelliği yüzde 100 tedavi edilebilir. Fakat bu teşhis ve tedavi 7 yaşından sonraya kalırsa yapılacak tedavinin çok büyük bir faydası olmayacak yani görme gelişmesi tama çıkmayacak ve çocuk ömür boyu kısmen görme özürlü olacaktır. Buda ilerde pek çok mağduriyete sebep olacaktır. İki gözü tam olarak görmeyen değişik derecelerde görme tembelliği olan kişiler ileride meslek edinmede de birçok problemle karşılaşacaktır. Görmeleri tam olmayan kişiler, ileride doktor, mühendis, mimar, asker, polis ve hatta şoför bile olamayacaklardır” dedi.

Opr. Dr. Mehmet Tüysüz, ülkemizde kreş ve anaokulu eğitimi çok yaygın olmadığı için göz taramalarının maalesef ilköğretim düzeyinde yapıldığına dikkat çekerek “Buda görme gelişimi açısından son derece geç bir dönemdir ve başarılı olma ihtimalide çok azdır. Çünkü normal bir insanda görme gelişimi 7 yaşına kadardır ondan sonra artık görmede gelişme olması son derece kısıtlıdır” diye konuştu.

Ailelerin çocuğunun gözünde bozukluk olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Tüysüz, ailelere şu uyarılarda bulundu:

“Eğer çocuk televizyona çok yakından gidip bakıyorsa, anne-babadan her ikisi ya da herhangi bir tanesi gözlük kullanıyorsa, çocuğun gözünde kayma (şaşılık) zaman zaman veya devamlı oluyorsa, çocuk gözünü sık sık kaşıyor, ovuşturuyor ve kızarıklık oluyorsa, çocuğun gözünün görüntüsü normalden farklı ise, örneğin göz bebeklerinde anormal bir görüntü (beyazlık) fark ediyorsak, çocuğumuzu mutlaka bir göz hekimine muayene ettirmeliyiz. Anne-babalar çocuklarının görmesi hakkında birtakım basit testlerle fikir sahibi olabilirler. Örneğin değişik büyüklüklerdeki ‘E’ harfinin bacaklarının yönleri 3-4 yaşındaki bir çocuğa öğretilerek, yönleri gösterilerek veya çocuğun tanıyabileceği basit eşya resimleri belli mesafelerden çocuğa gösterilerek görmesi hakkında kabaca bir fikir sahibi olabiliriz. Bu testler mutlaka çocuğun gözleri tek tek kapatılarak, her bir göz için ayrı ayrı yapılmalıdır. Zaten en sinsi göz bozukluğu da tek taraflı olandır ve bunu aileler genellikle fark edemezler ve o çok değerli zaman da böylece kaybedilmiş olur. Eğer bir bozukluk fark edilirse veya bir şüphemiz varsa çocuk mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına götürülmeli ve erken yaşta (3–4 yaş) önlem alınmalıdır. Geç kaldığımız ölçüde görme gelişimi az olacaktır. Bu da ileride çocuğumuzun mutsuz ve başarısız bir birey olmasına sebep olacaktır.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 12:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?