5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

'Vaatlerinin takipçisiyiz'

Trabzon Belediyesi eski Başkanı Volkan Canalioğlu, yeni Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrüçüoğlu’na 6 aylık bir süre tanınması gerektiğini belirterek bunun ardından başta 5 bin kişilik iş vaatleri olmak üzere bütün projelerin ve sözlerin halk adına takipçisi olacaklarını söyledi.


CHP Trabzon İl Başkanlığında 29 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin değerlendirildiği bir toplantı yapıldı. Toplantıya CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Trabzon İl Başkanı Necip Yıldız, Trabzon eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, parti yöneticileri ile çok sayıda partili katıldı.


Seçim sonuçlarının Trabzon ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Milletvekili Hamzaçebi, Trabzon Belediye Başkanlığını kazanan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu da tebrik ederek görevinde başarılar diledi. Gümrükçüoğlu’nun Trabzon’u ileriye taşımaya yönelik çalışmalarına destek vereceklerini belirten Hamzaçebi, Canalioğlu’na da 5 yıllık görev süresinde Trabzon’a yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

“CHP’NİN OYLARI ARTARKEN, AKP’NİN OYLARI AZALMIŞTIR”

Seçim sonuçlarını değerlendiren Hamzaçebi, hem ülke genelinde hem de Trabzon’da AK Parti’nin oylarının azaldığını, buna karşın CHP’nin oylarının artış içinde olduğunu söyledi.
AK Parti’nin Trabzon merkez hariç bütün ilçelerde oy kaybı yaşadığına dikkat çeken Hamzaçebi, bu kaybın Türkiye genelinin de altında olduğunu, buna karşın CHP’nin oylarındaki artışın ise yine ülke genelinin üzerinde olduğunu vurguladı.

“61 PROJENİN HALK ADINA TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Seçim sonuçlarına ve Trabzon halkının tercihine saygı duyduklarını dile getiren Hamzaçebi, AK Parti’nin adayının 61 proje dolayısıyla seçmenden oy aldığını ve vatandaşların 5 yıllık sürede bu 61 projenin beklentisi içinde, kendilerinin de takipçisi olacağının altını çizerek şöyle konuştu:
“Trabzon Belediye Başkanlığı seçiminde vatandaşımız çeşitli etkilerin yanında bu 61 projeye oy vermiştir. Demek ki vatandaşlarımız önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu 61 projenin beklentisi içinde olacaktır. Biz de Trabzon halkı gibi bu projelerin takipçisi olacağız.”

“KAR GÜNEŞİ GÖRMÜŞ VE ERİMEYE BAŞLAMIŞTIR”

AK Parti’nin politikalarını eleştiren ve halkın güvenini kaybetmeye başladığını belirten Hamzaçebi, bu güven kaybının bundan sonra da devam edeceğini ileri sürerek şunları kaydetti:
“Seçim sonuçları AKP’nin güven kaybına uğradığını göstermektedir. Bu kar güneşi görmüştür ve güneşi gören karın daha fazla dayanma gücü kalmayacaktır. Bunu 2011’e uzanan süreçte göreceğiz. Bizim bu süreçte ortaya koyduğumuz politikaları vatandaşlarımıza ulaştırma yönündeki çabalarımız devam edecektir. Ama AKP’nin bu kaybı durdurma yönünde bir başarısı olacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye’nin temel meseleleri konusunda AKP, güven verici, Türkiye’nin ufkunu açıcı, insanımıza gelecek vaat eden politikalar ortaya koyamamıştır. IMF ile yoluna devam eden AKP, kısa bir aradan sonra Türk ekonomisini yeniden IMF’ye teslim etmek zorunda kalmıştır. IMF destekli politikalar, bu Hükümeti bir açmazın içine sokmuş ve kurtulmak için yeniden IMF’nin ipine sarılma ihtiyacını hissetmiştir. Fakat bu durum AKP’yi içine düştüğü kuyudan kurtarmaya yetmeyecektir.”

“CHP’DE LİDER SORUNU YOKTUR”

Türkiye’nin içinde bulunduğu krizin 2001 krizinden daha derin ve etkili olduğunu iddia eden Hamzaçebi, ülkeyi içine düştüğü bu durumdan kurtaracak nitelikli kadroların CHP’de var olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Türkiye bunların üstesinden gelecek kadrolara sahiptir. Bu kadrolar CHP’de vardır. Kriz konusunda çözüm denildiğinde, hemen bu çözümleri sunabilen bir partiyiz. Yarın milletimiz güvenip bize görev verdiğinde bocalamadan bunları çözebilecek bir partiyiz. Halkımız bize bu güvenin işaretlerini bu seçimde vermiştir. Bizim bu güveni daha çok kazanacağımızı ve Türkiye’nin sorunlarının üstesinden geleceğimizi biliyorum” diye konuştu.


Seçimin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinden CHP’de başlatılan liderlik tartışmasıyla ilgili soruyu cevaplandıran Hamzaçebi, “CHP’nin lider sorunu yoktur” diyerek şunları kaydetti:
“Kılıçdaroğlu görüşünü net olarak ifade etti. Bu partinin bir neferidir. Esasen bir tartışma yok. Tartışma gibi gözüken şey şudur: CHP bu seçimde daha önce ulaşamadığı yerlere daha çok ulaşmıştır. Bazı olaylar partimizin kendisini daha iyi ifade etmesine neden olmuştur. Varolan parti politikasının daha iyi ifade edilmesine neden olmuştur. Şimdi hepimizin gayreti, sayın Genel Başkanımızın başkanlığında partimizi daha ileriye taşımaktır. Ortada bir başarı varsa, iyiye giden bir süreç varsa, bu süreçten Genel Başkanı dışlayıp kişilere mal etmeyi doğru bulmuyorum. Bu partinin tavrını ortaya koyan Genel Başkandır. Ama bu seçimde ortaya çıkan bir takım gerçekler bizim için gelecek dönemdeki seçimlerde yol gösterici olacaktır.”

“PARTİMİZ CANALİOĞLU’NA GEREKLİ DESTEĞİ VERMİŞTİR”

Seçim sürecinde CHP’nin Belediye Başkan adayı Volkan Canalioğlu’na gerekli desteği verdiğini belirten Hamzaçebi, iktidar partisinin adayının ise ahlaki olmayan bazı yöntemlerin de kullanılması suretiyle seçim çalışması yürüttüğünü ileri sürerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Partimiz bütün gücüyle Canalioğlu’nun yanında olmuştur. İktidar partisi ise iktidarın bütün imkanlarını bu seçimde olağanüstü ölçüde kullanmıştır. Hatta ahlaki görmediğimiz bazı yöntemlerin de kullanıldığını ifade etmek istiyorum. Örneğin kamu çalışanlarını bu seçim sürecine dahil etmeye çalışmak, onların görüşlerini etkilemeye çalışmak yönünde yapılan davranışları ahlaki bulmuyorum. Bu hassas olduğumuz bir durumdur. Biz kamu çalışanlarına yemek vermeyi hiçbir zaman düşünmedik. Biz 2002’den bu yana kamu kurumlarını ziyaret bile etmiyoruz. Bunu doğru bulmuyoruz. Adaylar gider, kendileri ziyaret eder, o ayrı bir konu. Ama bakanın, milletvekillerinin bu yöndeki çalışmalarını ahlaki bulmuyorum. Bu seçimde maalesef bunlar yaşanmıştır. Trabzon bunların doğru olmadığını artık görmelidir. Bununla ilgili kamuya yansımış bir takım şikayetler de vardır. Bir takım kamu araçlarının siyasette kullanıldığına dair şikayetler vardır. Bunlar incelenmektedir.”

“BELEDİYE BAŞKANI KADROLAŞMAYA GİTMEMELİDİR”

Trabzon Belediye Başkanlığında seçimin ardından yapılan atamaları ve kadrolaşma iddialarını değerlendiren Hamzaçebi, “Bir yönetici ihtiyaç duyduğu atamaları yapabilir. Bunda kuşku yok. Ama bu atamaları belediyenin kapasitesini artırmak için yapmalısınız. ‘Bu benden değil’ anlayışıyla yapılırsa, 'eski başkanın elemanıdır' anlayışıyla yapılırsa, bunu yanlış bulurum. Kamu yönetimindeki tecrübemle ifade edeyim; ben kimleri bulmuşsam onlarla çalışmışım, onlara takviye yapmışımdır. ‘Benden öncekiler, başkasının adamı’ anlayışla yaklaşmamışımdır. Belediye başkanının, bürokrasi tecrübesi var. Kadrolaşma gibi bir kaygı içinde olmadan çalışmasını tavsiye ediyorum. Belediyede yaptığı atamalardan bilgi sahibi değilim ama böyle bir kaygı olmaksızın kente hizmet etmek için bunları yapmalıdır diye düşünüyorum.”

CANALİOĞLU: “BELEDİYE BAŞKANINA 6 AY SÜRE VERMEK LAZIM”

Toplantıya katılan Trabzon eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ise yeni Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na 6 ay süre tanınması gerektiğini söyledi.
“Trabzon Belediye bizimle devam etseydi hiç zaman kaybı olmayacaktı” diyen Canalioğlu, şunları kaydetti:
“Bu süreçten sonra belediyenin yapacağı işlerin halkımız adına takipçisi olacağız. Bizim dönemimizde belediyede bir sistem kurulmuştur, taşlar yerine oturtulmuştur. Belediye kurumsallaşmıştır. Kaynaklar verimli kullanılarak yatırım yapılmıştır. Bunların devamını bekliyoruz. Ardından da 5 bin kişiye yapılan iş vaatlerinin de takipçisi olacağız. 5 bin kişiyi işe alacaklar, başka çaresi yok. Eğer Trabzon Belediyesi bizle devam etseydi hiç zaman kaybı olmayacaktı. En azından personel değişimi olmayacaktı. Şu anda bir karmaşa ve bekleme var. Biz göreve geldiğimizde rozetimizi çıkararak belediyeye girdik. Şu an bakıldığında bir Bakan, 5 milletvekili, il, ilçe, bunların hepsi de buraya baskı yaparsa bir zaman kaybı olur. Kurumlar yazıyla konuşur ama şu anda yazı dışında işler yapılıyor. Birileri gelmiş oturmuş, ataması yapılmadan birilerine ‘sen şuraya, sen şuraya’ deniliyor. Ben ne çaycımı, ne şoförümü değiştirdim, ama onlar çağırıp teşekkür etmişler. Biz bütün bunların takibini yapacağız. Sadece 2 aylık bir ziyaretçi kaybı vardır. Biz Trabzon Belediye Başkanının kendi ayakları üzerinde durarak belediyeyi yönetmesi için kendisine 6 aylık zaman tanıyacağız.”

“BELEDİYEYİ KORUMA ALTINA ALMIŞLAR”

Trabzon Belediyesine alınan korumaları eleştiren Canalioğlu, “Belediyeye korumalar almışlar, bizim korumamız önce Allah, sonra vatandaştı. Ama belediye şu anda koruma altına alınmış. Neyi, kimden koruyorsunuz? Bilmiyorum. Vatandaşları içeri koymamak için mi bunu yaptılar. Bu durum, 'belediyeyi halka açacağız' diyen zihniyeti gösteriyor” diye konuştu

İha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 18:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?