1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Valiye 'yoklama' şikayeti

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, yeni Yerel Yönetimler Kanunu ile yerel yönetimlerde demokratikleşmenin önünün ciddi anlamda açıldığını belirterek, muhtarların bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Çömlekçi Mahallesi’ndeki Okuma Salonu’nda düzenlenen toplantıda merkez köy ve mahalle muhtarlarıyla biraraya gelerek sorunlarını dinledi.

Vali Yavuzdemir, AB’ye tam üyelik sürecinde çıkarılan yeni Yerel Yönetimler Kanunu ile yerel yönetimlerin pek çok kademesinde daha demokratik bir anlayışın hakim olacağını kaydederek, bu anlamda muhtarların halkın en yakınındaki seçilmiş yöneticiler olarak önemli bir yere sahip olduklarını söyledi.

Yöneticilerin yetki ve sorumluluklarının kanunlar ve yönetmeliklerle belirlendiğini ifade eden Yavuzdemir, "Ancak sınırlı yetkileri bulunmasına rağmen vatandaş yine de her şeyi idarecilerden bekler. Çünkü idarecilerin her şeye gücü yettiğini ve her şeyi yapabileceğini düşünür. Bizim yetkilerimiz sınırlı da olsa yine de vatandaşın sorunlarıyla birebir ilgileneceğiz. Çünkü vatandaş bizim velinimetimizdir" dedi.

Daha sonra söz alan muhtarlar, sorunlarını dile getirdiler. Muhtarların daha çok yol, su, elektrik gibi alt yapı hizmetleri, eğitim ve sağlıkla ilgili sorunları dile getirdikleri gözlenirken, bazı muhtarlar da son günlerde kendilerine askerlik ihtiyat yoklamasını yaptırmadığı için cezaya muhatap olan vatandaşlardan çeşitli şikayet ve talepler geldiğini belirtti.

Vali Yavuzdemir, kendisinden bu sorunun çözülmesini isteyen muhtarlara, "Askerlik ihtiyat yoklamasını yaptırmak her vatandaşın görevidir. Bunu mutlaka yaptırmalıyız. Ancak yine de bu cezayı kaldırmak ya da belli bir oranda tutmak gibi bir yetkim varsa onu kullanırım" diye cevap verdi.

Karadeniz Sahil Yolu çevresindeki köy ve mahallelerin muhtarları ise yol yapımı sırasında kullanılan patlayıcı maddelerin evlere zarar verdiğini belirterek, zararların giderilmesini istedi. Vali Yavuzdemir de, yolun yapılmasının şart olduğunu ve birçok avantaj sağlayacağını belirterek, yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan zararların devlet tarafından mutlaka tazmin edileceğini kaydetti.

Merkez köylerde yaşanan çöp sorunuyla ilgili şikayetler üzerine Vali Yavuzdemir, "Şehirleşme olgusunun hızlanması, çevre sorunlarının artık köylere kadar uzanmasını beraberinde getiriyor. Trabzon’dan günde 380 bin ton çöpü denize döküyoruz. Ancak bunun önüne geçilmesi gerekir. Köyler de tek başına bununla başa çıkamaz. Bu anlamda birkaç köy biraraya gelerek bu soruna çözüm üretmelidir" şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda kendisine verilen plaketin üzerindeki Türk bayrağına atfen konuşan Vali Hüseyin Yavuzdemir, "Bayrağımıza karşı yapılan çirkin saldırıyı lanetliyorum. Bunu yapan hainlere fırsat vermeyeceğiz, gerekirse kafalarını kıracağız. Bu bayrak gönderden asla inmeyecek, ezan sesi minarelerde dinmeyecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 17:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?