5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Vatandaşlara kat mülkiyeti uyarısı

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından kat irtifakı yapılmış apartman dairelerinin en geç Kasım 2009 sonuna kadar kat mülkiyetine geçmesi gerektiği belirtilerek aksi takdirde kat maliklerinin bin TL idari para cezasına muhatap olacağı belirtildi.


Harita Mühendisi Hilmi Güzel, Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2007 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek bu değişiklikle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddelerinin değiştiğini hatırlattı.
Yapılan değişikliğin ardından kat irtifakı yapılmış apartman dairelerinin en geç Kasım 2009 sonuna kadar kat mülkiyetine geçmesinin zorunluluk haline getirildiğini kaydeden Güzel, “Bu tarihe kadar söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen, yani kat mülkiyetine geçmeyen taşınmaz mal sahipleri her bir bağımsız bölüm için bin TL idari para cezası ödeyeceklerdir. Bu süre zarfında kat mülkiyeti yaptırmamış olan apartmanların, kaçak yapı muamelesi göreceği de maliklerce bilinmelidir. Halkımızın gecikmeden dolayı doğacak bu cezaya maruz kalmaması için taşınmazlarını hızlı bir şekilde ve çok daha az bir bedelle kat mülkiyetine geçirmeleri gerekmektedir” dedi.

KAT MÜLKİYETİ KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSULAR

Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan ve kat mülkiyeti kurmak için bazı hususların fiziki olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirten Güzel, bunları şu şekilde sıraladı:
“Ana yapı tamamlanmış olmalıdır. Kat mülkiyeti ancak tamamlanmış yapılar üzerinde kurulabilir. Bölümler bağımsız olmalıdır. Bağımsız olmaktan kasıt, bölümün başlı başına müstakilen kullanıma elverişli olmasıdır. Ana yapı kargir olmalıdır. Kat mülkiyeti yapılmak istenen yapının tümünün kargir olması gerekmektedir. Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz. Kargir olmaktan kasıt binanın iskeletinin beton veya çelikten inşa edilmiş olmasıdır.”
Daire almış vatandaşların tapularının kat mülkiyeti mi yoksa kat irtifakı mı olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Hilmi Güzel, “Eğer kat irtifakı tapusuysa kat mülkiyetine geçmeleri gerekir. Aksi halde yukarıda belirttiğimiz süre sonunda idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Kat mülkiyeti tapusu olması durumunda herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur” diye konuştu.
Kat mülkiyeti tapusunun bir dizi teknik işlemden oluştuğuna dikkat çeken Güzel, “Bu işlemlerin kat maliklerince yürütülmesinde karşılaşacakları zorluklar karşısında işlemlerini serbest harita büroları aracılığıyla yaptırmaları malikler için yararlı olacaktır. Bu teknik işlemler uzun bir süre aldığından, kat mülkiyetine yapacak olan taşınmaz sahipleri sürenin bitim tarihi olan Kasım 2009 tarihini beklememeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 14:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özgür IP: 88.254.245.xxx Tarih : 11.05.2009 08:07:28

Yani anlaşılıyor ki insanlardan para kopartacaklar.Ayrıca Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü şu açıklamayı insanların daha rahat anlayacağı şekilde yazsalar çok iyi olacak.Çünkü kime sorsak bende anlamadım diyor.