30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Yabancı fındık işçisine izin yok

FINDIK hasadının başlaması üzerine bir dizi önlem alınmasını kararlaştıran Trabzon Valiliği, yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Fındık toplama işlerinde çalışacak işçi, aşçı, çuvalcı ve patoz işçilerine ödenecek ücretler de belirlendi.

Konuya ilişkin Trabzon Valisi Nuri Okutan imzasıyla yayımlanan açıklamada, fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, yemeğin bahçe sahibine ait olması durumunda günlük net 22 YTL, yemeğin işçilere ait olması durumunda ise 26 YTL ödenmesine karar verildiği belirtildi. Açıklamaya göre, toplanan fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara yevmiye olarak 30 YTL ödenecek. Fındığın kabuğundan ayrılmasını sağlayan patoz içinse 80 YTL ödemede bulunulacak. Fındık toplama işlerinde 13 yaşından küçük, yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılamayacağı da belirtilen açıklamada, konuyla ilgili diğer kararlar şöyle:

1- İşçi çavuşu başlarına, yemek bahçe sahibince karşılanması halinde günlük net 40 YTL, yemek kendisine ait olursa net 44 YTL ödenecek.
2- İşçilerin konaklama yerlerinden çalışma yerlerine nakilleri yolcu taşımasına uygun araçlarla yapılacak.
3- Trabzon il sınırları dışından gelecek işçilerin dönüşte kolaylıkla vasıta bulabilecekleri yere götürülmesi işverenlerce karşılanacak.
4- İşçi ücretleri işin bitimine müteakip ödenecek.
5- İşverenler, çalıştırdıkları işçiler ile il dışından gelen işçilere ait kimlik bilgilerini muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirecek, kimliği bulunmayanlara iş verilmeyecek.
6- İşverenler ve köy muhtarları, emniyet bakımından huzur bozucu olaylara anında müdahale ederek, durumu en yakın güvenlik birimlerine bildirecek.
7 - Vatandaşın iyi niyetini suistimal eden dilenci ve dilenci niteliği taşıyan kişilere müsaade edilmeyecek.
8 - İşverenler ve köy muhtarları, işçilerde görülen hastalıklara anında müdahale edecek ve en yakın sağlık kuruluşlarına bildirecek.
9- Trabzon il sınırları içerisinde fındık tarımı işlerinde çalışan işçilerin ücret tespitleriyle Trabzon Valiliği yetkilidir. Bunun dışında tespit edilen ücretler geçerli değildir. Bu tür ücret belirlemeye yeltenen kişi ya da kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılacak.
10- Üretici erken, solgun olmayan fındığı patoza vermemeli, patoz sahipleri ayırma işlemi sırasında fındığın kırılmasını önleyici tedbir almalı ve fazla fındık kıran patozların çalıştırılmamalı.
11- Yabancı uyruklu işçilerin fındık toplama işinde çalıştırılamaz.
12- Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilerin çalıştırılma koşullarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan ‘Tarımdan Sayılan İşlerde Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarına İlişkin Yönetmelik’ hükümleri uygulanacak.

Bölgede, özellikle Gürcistan'dan gelen çok sayıda kaçak işçi fındık toplama işinde çalıştırılıyordu.


Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2007 Çarşamba 15:50:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?