1
Mayıs
2024
Çarşamba
TRABZON

Yapışık ikizlerin durumu ciddi

Trabzon’da yapışık ve tek kalpli olarak dünyaya gelen ve yaklaşık 12 gündür Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’nde tedavileri süren ikizlerin geleceği konusunda izlenecek yolla ilgili bilimsel bir toplantı yapıldı.

Yapışık ikizlerin tedavi sürecinin bundan sonrası, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda devam edecek.

KTÜ Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Saruhan, bilimsel bir heyetle toplantı yaptıklarını ve bundan sonra izlenecek metotları kararlaştırdıklarını, tedavi sürecinin de bu doğrultuda süreceğini söyledi.

Yapışık ikizlerin solunumlarının yeterli olmadığını ve halen solunum cihazına bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Saruhan, "Bebeklerin solunumları istenilen düzeyde değil. Bir tanesi akciğerin üçte birini kullanabiliyor. Diğerinin durumu ise iyi. Şimdi de ikizlerin kalplerinin ortak olup olmadığını araştırıyoruz. Bebeklerin durumu şu anda müsait olmadığı için henüz buna tam karar veremedik. Cerrahi müdahale yapılıp yapılmayacağına da tetkiklerin ardından karar vereceğiz. Ancak ikizlerin tek kalple yaşamaları çok zor. Karaciğerleri de ortak. Diğer organları ise ayrı ayrı mevcut" dedi.

Yapışık ikizlerin ayrılmasına yönelik cerrahi bir müdahalede bulunmak için bebeklerin belli bir yaşa gelmeleri gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Saruhan, "Şu anda bir ameliyat yapılması çok riskli. Buna yapılacak tetkiklerden sonra karar vereceğiz. Cerrahi girişimde bulunmak için de bebeklerin belli bir seviyeye gelmeleri, böylesine büyük bir ameliyatı kaldıracak yaşa ve doku gelişimine ulaşmaları gerekiyor. Genellikle birinci yaşta buna imkan oluşur. Bu kadar küçük yaşta böylesine bir ameliyat yapmak çok riskli ama, tek kalple, bu şekilde daha uzun süre yaşamaları da mümkün değil" dedi.

Prof. Dr. Haluk Saruhan, bebeklerden birinin hayati fonksiyonlarının durması durumunda diğer bebeğin hayatını kurtarmak açısından cerrahi bir müdahalenin gerekli olabileceğini de ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 16:42:53
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 12:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?