30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Yasin Hayal İBDA/C'den etkilenmiş

Hrant Dink cinayetinin ardından gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan'ın oğlu Bahadır Cihan'ın emniyette alınan ifadesinde, Yasin Hayal'in cezaevinde tanıştığı İBDA/C üyelerinden etkilendiğini söylediği kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan'ın oğlu Bahadır Cihan'ın, ifadesinde Yasin Hayal ile 2000 yılında Nizami Alem Ocakları'nda tanıştıkları, Erhan Tuncel ile de ocak faaliyetleri içerisinde birkaç kez birlikte görev yaptıklarını söylediği öğrenildi.

Cihan ifadesinde, Hayal'in McDonald's bombalanmasına ilşkin cezaevinden çıktıktan sonra ofisine geldiğini, kendisinin de Hayal'e bazı telkinlerde bulunduğunu belirtti. Cihan ifadesinde, "Böyle şeyleri bırakıp evlenmesi ve iyi bir iş bulması yönünde telkinde bulundum ama Yasin Hayal, fikri eylemlerle cihada devam edilmesi gerektiğini söyledi. Cezaevinde tanıştığı İBDA/C'lilerin adam gibi adam olduğunu söyleyince Yasin Hayal'in adam olmayacağını anladım ve bir daha görüşmedim" dedi.

Erhan Tuncel'in McDonald's'ın bombalanmasından yargılanan Hayal'in her duruşmasına gittiğini öğrendiğini sözlerine ekleyen Cihan, Alperen Ocakları'nın Trabzon Temsilciliği'ni üniversiteden 30 kadar öğrenci ile kurdukalarını belirtti. Başkan olarak Ersin Öztürk'ü seçtiklerini söyleyen Cihan, Öztürk'ün başkan seçildiği toplantıda Tuncel'in de olduğunu ancak daha sonra yapılan yönetim kurulu toplantısında Erhan Tuncel'i güvenilir biri olamadığı için dışladıklarını kaydetti.

Bahadır Cihan, ifadesinin devamında ise, "Karadeniz teşkilatından sorumlu Metin Gündoğdu, Trabzon'a basın açıklaması yapmak için geldiğinde Mustafa Öztürk'ün Ankara'da birilerine 'Bu Hrant işini biz yapacaktık ama başkasına verdik. Onlar da eline yüzüne bulaştırmış' diye konuştuğunu söyledi. Ben de başka bir gün okul kantinin de Öztürk'e bu konuyu sordum. O da bana cinayetle alakasının olmadığını söyledi. O cümleyi sorduğumda ise utanarak başını öne eğdi. 'Ya dedik öyle bir şey ama öylesine söyledim. Yok öyle bir şey' diye cevap verdi. Ben de ağzını açarken dikkatli olması konusunda telkinde bulundum" dedi.

Soruşturma kapsamında oğlu ile birlikte gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan ise, emniyetteki sorgusunda, 12 Eylül'den önce üniversitede okurken iki gurup arasında çıkan kavgalardan dolayı 10 ay hapis cezası aldığını ve cezasının ertelendiğini ve hiç cezaevine girmediğini söyledi. Emniyetteki ifadesinde katil zanlısı O.S.'yi hiç tanımadığını belirten Yaşar Cihan, Erhan Tuncel'i Alperen Ocakları'ndan tanıdığını, Tuncel'in maddi sıkıntılarına rağmen kendisinden para talep etmediğini ifade etti. Hayal'le 2001 yılında Alperen Ocakları'ndan tanıştığını belirten YaşarCihan, ifadesinde Hayal için "Kavgacı bir yapısı vardı. Daha sonra onun kontrol edilemeyeceğini düşünerek hep ondan uzak kaldım. Yasin Hayal'in ailesine para yardımında bulunduğum doğrudur. Ailesinin parayı nasıl kullandığını bilmiyorum. Hayal'in avukat masraflarını karşılamadım" dedi.

İfadesinde zaman zaman Erhan Tuncel ile de görüştüğünü belirten Yaşar Cihan, "Özel bir buluşma ayarlamam olmamıştır. Yasin Hayal'in, Erhan Tuncel'in ve Trabzon'da bulunan teşkilatçı gençlerin bir ağabeyiyim, babasıyım. Beni sayarlar, Trabzon'da bir ağırlığım vardır, bu herkes tarafından bilinir. Cihan Kömür'ün sahibi olduğum doğrudur. Erhan Tuncel, Elazığlı olduğu için yaklaşık 3 yıl kadar önce Elazığ'a gönderilmek üzere 2 ya da 3 kamyon kömür almıştır. Bedelini göndermişlerdir. Tuncel, Nizami Alem Ocakları'na gelip giden bir kişi idi, zaten tanıma sebebim budur" diye konuştu.

Dink suikastinden yaklaşık 10 gün önce Erhan Tuncel ile görüşmek istediğini ancak Tuncel ile görüşemediğini belirten Cinan, Tuncel ile gençlik arasındaki hizipleşmeye ilişkin görüşmek istediğini ancak Erhan Tuncel'in sınavları olması nedeniyle bu görüşmenin olmadığını söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 00:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?