4
Mayıs
2024
Cumartesi
TRABZON

Yeni merkez açıldı

Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk hücre işleme tesisi olan ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi, Trabzon'da açıldı. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile 22 ortaklı özel bir şirketin işbirliğiyle kurulan ve Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk hücre işleme merkezi olan ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi, çok sayıda bilim adamının katılımıyla Trabzon'da açıldı. Törende konuşan Proje Koordinatörü KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, merkezde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Hücre ve Gen Tedavi Merkezi'nin Türkiye'nin uluslararası standartlara sahip ilk kök hücre merkezi niteliğinde olduğunu belirten Prof. Dr. Ovalı, merkezin açılışının gerçekleştirilmesine rağmen üretime Ocak-Mart ayları içerisinde başlanacağını söyledi. 

Merkezde öncelikli olarak kemik iliği naklinde kullanılacak hücrelerin üretileceğini kaydeden Prof. Dr. Ovalı, ATİ Teknoloji'de plastik tedavide yanık tedavisi için kullanılacak yeni hücreler, anti-aging hücreleri, ortopedik cerrahi için kıkırdak dokuları ve kanser aşısı gibi daha birçok dalda üretim yapılacağını dile getirdi. ATİ Teknoloji'nin sperm bankası ve kordon kanı bankacılığı hizmeti de vereceğini belirten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, merkezin AR-GE faaliyetleriyle gelir elde edeceğini ve bu bakımdan hedef kitlelerinin hastalar değil bilim adamları ve doktorlar olduğunu da sözlerine ekledi. 

Konuşmanın ardından törene katılan bazı bilimadamları ve ATİ Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Temel Korkmaz merkezin açılış kurdelasını alkışlar eşliğinde kesti. Açılışın ardından törene katılanlar merkezi gezerken, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ercüment Ovalı misafirlere merkezde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

KTÜ ile ATİ Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş. arasında 1 Ekim 2003 tarihinde imzalanan protokol uyarınca 12 Mart 2004 tarihinde temeli atılarak inşaatına başlanılan ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi'nin Haziran 2006 tarihinde tamamlanması planlanmıştı. Çeşitli aksaklıklar nedeniyle açılışı yaklaşık 6 aylık bir gecikmeyle bugün gerçekleştirilen merkezde, en erken 1 Ocak, en geç ise 1 Mart 2007 tarihinde üretime başlanması planlanıyor. Merkez yaklaşık 7 trilyon liraya mal oldu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 21:46:08
Güncelleme :21 Eylül 2006 Perşembe 16:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?