5
Mayıs
2024
Pazar
TRABZON

Yerel seçimlere son bakış

Trabzon’da 29 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde seçmenler toplam 75 belediye başkanını belirlemek üzere sandık başına giderken, en zorlu yarışın Trabzon Belediye Başkanlığı için olması bekleniyor.
28 Mart 2004’te yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Trabzon’da il, ilçe ve beldeler dahil olmak üzere toplam 77 belediye başkanlığı için seçim yapıldı. 2007 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre merkez Yeşilova ve Hayrat ilçesine bağlı Gülderen beldeleri mahalle haline getirilince, Trabzon’da 29 Mart Pazar günü seçmenler 75 belediye başkanını belirlemek için sandık başına gidecek.
 

Trabzon merkez de dahil 18 ilçenin 15’inde, 2004’te yapılan seçimde belediye başkanı seçilen isimler 29 Mart’ta da yeniden aday olarak seçmenin karşısına çıkarken, Çaykara, Düzköy ve Sürmene’de farklı isimlerle seçime gidiliyor. 28 Mart 2004’te merkezde ve Maçka’da CHP, Arsin, Çaykara, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Of, Sürmene, Şalpazarı ve Tonya’da AK Parti, Çarşıbaşı, Dernekpazarı ve Yomra’da DYP, Akçaabat’ta ANAP, Araklı’da SP, Vakfıkebir’de ise bağımsız aday seçimi kazanmıştı.

AK PARTİ 3 İLÇEDE YENİ ADAYLARLA SEÇİME KATILIYOR
Çaykara’da 2004’te seçimi kazanan AK Parti’nin adayı Abdürrahim Özkan, 29 Mart’ta partisi tarafından aday gösterilmedi. AK Parti, Özkan’ın yerine Hanefi Tok’u belediye başkan adayı gösterdi.
Düzköy’de ise 2004’te AK Parti’nin adayı olarak seçimi kazanan Mehmet Akkaya, Şubat 2008’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybedince, AK Parti Akkaya’nın yerine vekalet eden Salih Bakal’ı 29 Mart’ta Düzköy’de belediye başkanı adayı olarak gösterdi.
Sürmene’de ise AK Parti’nin adayı olarak 2004’te belediye başkanı seçilen Cemalettin Aksoy, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etmiş, kesin aday olamayınca da partisinden de istifa etmişti. AK Parti, Aksoy’un yerine Fikri Usta ile seçime girerken Aksoy da 29 Mart’ta SP’nin adayı olarak Sürmene’de seçmenden oy isteyecek.

BELDELERDE DURUM
28 Mart 2004’te yapılan seçimde 59 beldenin 36’sında AK Parti, 8’inde DYP, 7’sinde CHP, 3’ünde SP, 2’sinde ANAP, birinde MHP, birinde BBP, birinde de bağımsız aday seçimi kazanarak belediye başkanı olmuştu.
29 Mart’ta yapılacak seçimde AK Parti 4 beldede seçime yeni isimlerle girerken, CHP 3 beldede, MHP ve SP de birer beldede seçime yeni adaylarla girecekler.
Merkez beldelerden Akoluk, Çağlayan, Çukurçayır, Pelitli ve Yalıncak’ta 2004’te seçimi kazanarak belediye başkanı seçilen isimler, 29 Mart’ta da aynı partilerden aday olarak seçime giriyor.
Akyazı’da 2004’te AK Parti’nin adayı olarak girdiği seçimi kazanan Yahya Emiroğlu, 29 Mart’ta kendi isteğiyle aday olmazken, AK Parti’de Emiroğlu’nun yerine Zeki Ergün aday gösterildi.
Gürbulak’ta ise AK Parti’nin adayı olarak girdiği seçimi kazanan Bülent Topçu, 29 Mart’ta partisi tarafından aday gösterilmeyince seçime bağımsız olarak girme kararı aldı. AK Parti’de, Topçu’nun yerine Kemal Çoban aday gösterildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 11:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?