30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Yılda 8 kilo balık yiyoruz

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin kişi başına balık tüketimi açısından denizi olmayan ülkelerin bulunduğu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden hayli geride olduğu ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan 'Su Ürünleri ve Politikaları' konulu bir raporda, Türkiye'de avcılık yoluyla yaklaşık 600 bin ton, iç sularda ve denizle kafes balıkçılığı yoluyla yaklaşık 100 bin ton balık üretildiği halde ülke genelinde kişi başına tüketimin 8 kilogram olduğu belirtildi. Türkiye'nin bu sonuçla AB ülkeleri arasında 7. sırada bulunduğu belirtilen raporda, "FAO (Dünya Gıda Örgütü) istatistiklerine göre dünya su ürünleri tüketimi yaklaşık 15 kilogramdır. AB ülkelerinde kişi başına balık tüketiminin 22 kilogram olduğu göz önüne alındığında dünya ve AB ortalamasına ulaşabilmek için tüketimin 1.5-3 kat artırılması gerekmektedir" denildi.

Su ürünleri üretiminin arttırılması için göletlerin balıkçılığa kazandırılması, açık denizlerde kafes balıkçılığının özendirilmesi, alabalık üretiminin yapıldığı Karadeniz'de kalkan balığı üretiminin de arttırılması gerektiği belirtilen raporda, "Türkiye içsu kaynakları ve denizleri yaklaşık 25 milyon hektar yüzey alanı ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Ülke genelinde 200 göl, 206 baraj gölü, 953 gölet, 33 akarsu bulunmaktadır" bilgilerine yer verildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 13:37:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?