6
Mayıs
2024
Pazertesi
TRABZON

Zafer Volkan Konak'ın

Trabzonlu ünlü sanatçı Volkan Konak, Trabzon’da yayımlanan Karadeniz’den Günebakış Gazetesi ve 1 ay önce Başbakan Danışmanlığı’na getirilen aynı zamanda gazetenin yazarı Trabzonlu Yahya Düzenli aleyhine açtığı davayı kazandı.

Mahkeme, ünlü sanatçının “Çorabı kokan adamlar Anıtkabir’e girmesin. Onlar Anıtkabir’e girerse Anıtkabir’i dezenfekte etmek lazım” sözleri üzerine, “Volkan Konak kafasını ne zaman dezenfekte edecek” başlıklı yazı kaleme alan günebakış Gazetesi köşe yazarı ve aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Yahya Düzenli ve Günebakış Gazetesi’ni 2 bin TL tazminata mahkum etti.

Trabzon 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada davacı ve davalı taraflar hazır bulunmazken, avukatları duruşmada yer aldı. “Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçundan yargılanan Düzenli ve Karadeniz’den Günebakış Gazetesi adına konuşan sanık avukatı “Dava konusu haber tamamen basın özgürlüğünün gerektirdiği bir haberdir. Eleştiri sınırları içindedir. Davanın esastan reddedilmesini talep ediyorum” dedi.

Volkan Konak vekilinin mahkemeye getirdiği iki şahit ise Konak’la görüştüklerini, Konak’ın çok üzüldüğünü ve o sözleri İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a yönelik söylediği yönünde beyan verdiler.

Mahkeme başkanı mahkemeyi bitirerek 2 bin TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken alınıp davacıya verilmesine karar verdi.

Volkan Konak, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde 14-20 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali'nde sahne almış ve şarkı aralarında yaptığı konuşmalarda Atatürk karşıtlarından 'çorapları kokanlar' diye söz ederek, "Onlar Ankara ziyaretlerinde Anıtkabir'i ziyaret etmiyorlarmış. Aman etmeyin. Onlar çorap kokulu adamlar. Onlar topuklarının arkasına basarak girmesinler zaten Anıtkabir'e. Onlar girerse, Anıtkabir'i dezenfekte etmek gerekir" dediği iddia edilmişti.

Bu sözler çeşitli yayın organlarında yer bulmuştu. Volkan Konak'ın bu sözlerinin ardından Karadeniz'den Günebakış Gazetesi köşe yazarı Yahya Düzenli, 18 Haziran 2009 tarihinde gazetedeki köşesinde bir yazı kaleme alarak Konak’ın açıklamalarını eleştirmişti. Düzenli, “Trabzonlu olup, Trabzon’da yaşayıp da kendi ikliminden, toprağından, kültüründen, folkloründen utanan, onu aşağılamada şahsiyet bulan, toplam hayatının rantını Trabzon’dan yiyen, kendisini ‘aydın-sanatçı’ nasbeden, kerameti ‘kendinden menkul’ sanatçı artıklarının ne hikmetse arada bir ifrazatlarını döktükleri oluyor. Yaklaşık bir yıl önce Volkan Konak’ın Trabzon’da bir yerel gazeteye ‘Müslüman bir ülkede kadın olmak istemem’ diyerek Türk kadınını aşağılayan açıklamalarıyla gündeme gelmesi epey ses çıkarmıştı. Bir yıl önce Trabzon’un merkezinde Türk kadınına ‘hakaret’ eden Konak, bu kez mesafeyi epey açarak Antalya Kemer’de sahnede ortaya çıkıyor. Trabzon’da ‘başörtüsü’yle başlattığı ifrazatlarını Kemer’de ‘çorap’la devam ettiriyor. Bu Nazımperest Konak’a öncelikle dezenfekte edilmesi gereken’in o ‘çok hayran olduğu’ ve kafasının tüm hücrelerinin onunla yıkandığına/kirlendiğine her fırsatta şahit olduğumuz kendisi olduğunu hatırlatıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bu yazının ardından Konak, 7 Temmuz 2009 tarihinde Kadıköy Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne başvurarak 10 bin liralık manevi tazminat talebinde bulunmuştu. Konak ayrıca Günebakış Gazetesi ve Yahya Düzenli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Konak, mahkemeye gönderdiği dilekçesinde yazı nedeniyle mağdur edildiğini ve bu nedenle gazete ve yazar hakkında 10 bin liralık tazminat talep ettiğini ifade etmişti. Mahkeme ise 2 bin lira tazminata karar verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2011 Çarşamba 14:06:01
Güncelleme :20 Nisan 2011 Çarşamba 15:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?