30
Nisan
2024
Salı
TRABZON

Zigana Turizm Birliği toplantısı yapıldı

Doğu Karadeniz Zigana Turizm Birliği'nin 2007 yılı olağan toplantısı Zigana Dağı zirvesindeki tesislerde yapıldı.

Toplantıya Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Maçka Kaymakam Vekili ve Yomra Kaymakamı M. Adil Tekeli, Gümüşhane, Trabzon İl Genel Meclisi'nin birlik üyeleri, Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın ve Özel İdare Müdür Vekili Bayram Akçay katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçilen toplantıda, 2006 yılı kesin hesap cetveli okunarak oylandı. Birliğin 2008 yılı bütçesi 571 bin 725 YTL olarak kabul edildi. Toplantının ardından açıklama yapan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, birlik olarak Zigana Dağı'na yapılacak olan tesislerle ilgili Avrupa Birliği fonlarına verilen projelerin kabul edilmediğini belirtti.

Vali Salihoğlu, "Önümüzdeki dönemde projeleri revize ederek tekrar müracaat edeceğiz. Zigana Turizm Birliği olarak, önümüzdeki süreçte bu bölgede özel idarelerimiz ve belediyelerimiz üzerlerine düşen katkıyı sağlamak için karar aldık. Ayrıca Zigana bölgesinde yer alan işletmelerin ve doğal güzelliklerinin tanıtıldığı bir broşür hazırlanarak 26-27 Ocak'ta gerçekleştireceğimiz Zigana Kar Şenlikleri, EMITT Turizm Fuarı ve seyahat acenteleri aracılığıyla Zigana ve çevresinin tanıtımı yapılacaktır. Zigana zirvesinde birliğimize ait 16 bin metrekarelik alanda yatırım için ilan yapmamıza rağmen özel müteşebbis tarafından hala müracaat olmamıştır. Özel müteşebbisler tarafından gelecek talepleri karşılamak için birlik olarak gerekli çalışmayı devam ettireceğiz" dedi.

Vali Salihoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: "Yaylalarımızı kısa süreli menfaatlerimiz uğruna beton yığınları haline getirmemeliyiz. Biz il olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Son bilgilere göre 200 dolayında kişi hakkında belediye ve kaymakamlıklarımız aracılığı ile yaylalardaki kaçak yapılaşmayla ilgili olarak cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Bu yaylalar gelecek nesillere devredilmesi gereken değerlerimizdir. Dedemizden doğal olarak aldığımızı, içine beton yığınları ile doldurup torunlarımıza taş yığınlarını bırakıyoruz. İnsanlarımızı gitmesi için yaylalarımıza yol yapıyoruz. Bir bakıyorsunuz ki insanların gideceği yollardan inşaat malzemeleri doldurulmuş kamyonlar gidiyor. Bu yollar yaylaların korunmasına yönelik yollardır, yaylaların tahrip edilmesine yönelik değil. Uzun yıllardır bu yörede görev yapan bir insan olarak, güzelliklerin gittikçe azaldığını görmenin ezikliği ve mutsuzluğu içindeyim. Yaylaları ve çevremizi kullanırken çevreye duyarlı bir anlayış içinde olmalıyız. Avrupa ülkeleri küresel ısınmanın etkisiyle kuruyup susuzluğa mahkum olurken, Allah bizim bölgemize bu kadar güzelliği lütfetmiş biz bunu kendi elimizle kurutuyoruz."

"SÜMELA-İMERA MANASTIRLARI BİRBİRİNE BAĞLANMALI"
Trabzon Valisi Nuri Okutan ise, Zigana'nın hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde turizme yönelik altyapısının hazırlanmasında birlik olarak üzerlerine düşen her türlü altyapı çalışmasını yerine getireceklerini söyledi.

Okutan, "Bu bölge, kar kalitesi ve kar kalınlığı açısından dünyanın sayılı kayak merkezinden birisi olmaya aday. Çakırgöl Kayak Merkezi de hizmete girdiğinde Doğu Karadeniz Bölgesi için önemli bir turizm potansiyeli oluşturacaktır. Bu yöre, hem kışı hem yazı değerlendirilebilecek nadir bölgelerden birisi. Bu bölgeyi bölgesel tüketimden çok ulusal ve uluslararası tüketime açma konusunda gerekli çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Vali Okutan, Zigana ve çevresinde yer alan tarihi ve kültürel yapıların ve doğal güzelliklerin bir bütün olarak ele alınması, bölgesel anlamda tanıtımının yapılması konusuna değinerek, "Bu yörede yer alan tarihi ve turistik değerlerin birbirine bağlanması hayati önem arz etmektedir. Karayolları ve özel idare yetkililerinin ortaklaşa çalışma yaparak Sümela Manastırı ile Olucak (İmera) Manastırı'nı birleştirecek karayolunu yapması turizm potansiyeli açısından çok önemli olacaktır" dedi.

Toplantının ardından kayak takımlarını giyen Trabzon Valisi Nuri Okutan, pistlerde bol bol kayak yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 18:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?