17
Mayıs
2024
Cuma
AKÇAABAT - TRABZON

Akçaabat'ta botanik bahçesi kapanıyor

Trabzon'un Akçaabat İlçesi Yaylacık Mahallesi'ndeki botanik bahçesinde bin 200 çeşit bitki yetiştiren İsmail Güner, Akçaabat Belediyesi'nin imar faaliyetlerinden bahçesinin olumsuz şekilde etkilendiğini ve bu işi artık Trabzon dışında sürdüreceğini söyledi.
Bahçesinde 25 yıldır dünyanın farklı bölgelerinden birçok bitki türünü başarıyla yetiştirdiğini belirten, 48 yaşındaki Güner, bitkilere çocukları gibi davrandığını ve bu işi yapmaktan büyük zevk aldığını ifade etti. Bitkilerin insanlara benzemediğini ve onlardan asla zarar gelmeyeceğini kaydeden Güner, "21 yıldan beri bu bahçeyle uğraşıyorum. Bu işi zevk alarak yapmaktayım. Dünyanın farklı yörelerinden birçok bitki türünü burada yetiştiriyorum" dedi.
Bahçesindeki bin 200 bitkinin Avustralya, Yeni Zelanda, Madagaskar, Çin, Uruguay, Ürdün gibi, dünyanın çok değişik iklim özelliklerine sahip ülkelerinden geldiğini bildiren Güner, bu bitkileri başta Avrupa olmak üzere, yine pekçok ülkeye ihraç ettiğini belirtti. Yaptığı çalışmanın botanikçilerin yanısıra akademisyenlerce de beğenilerek izlendiğini ifade eden Güner, "Burada yetiştirmeye çalıştığım bitkilerin meyvaları veya yaprakları değişik hastalıklara iyi gelmektedir. Bazı doktor arkadaşlar da buradan aldıkları bazı bitki kök ve yapraklarını birtakım hastalıklara çare olduğu için kullanmaktadırlar" diye konuştu.
Bahçesindeki farklı ürünlerden biri olan 'Perkamut' isimli bitkiden bahseden Güner, "Bu bitki Akdeniz yöresine has bir narenciye türüdür. Portakala benzemektedir. Bunun kabuklarından reçel yapılmaktadır. Ayrıca bu bitkinin kabukları çaya güzel bir koku veren bir aromaya sahiptir" bilgilerini verdi.
İsmail Güner, Akçaabat Belediyesi'nin imar faaliyetlerinden bahçesinin olumsuz şekilde etkilendiğini ve bu işi artık Trabzon dışında sürdüreceğini ifade ederek, "Yıllardır uğraştığım bahçenin yıkılmış halini görmemek için buradan gideceğim" şeklinde konuştu.
MUSTAFA USTA -TRABZON (İHA)
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2004 Salı 00:41:56
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 17:05:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?