17
Mayıs
2024
Cuma
ARAKLI - TRABZON

Araklı sel mağduru

Trabzon’un Arsin ve Araklı ilçelerinde 10 Haziran tarihinde meydana gelen sel ve heyelanların ardından hasar tespit çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

Arsin Kaymakamı Hulusi Şahin, kesin hasar rakamının ortaya çıkması için ilgili kuruluşların yapacakları çalışmaların birleştirilmesini beklediklerini ancak zararın trilyonlarla ölçüldüğünü söyledi. Selden sonra ulaşılamayan Oğuz Köyü ve Odenez Mahallesi’nde de çalışmaların sürdüğünü kaydeden Şahin, "Bu iki yerleşim yerinde de yapılan çalışmalar neticesinde 7-8 evin hasar gördüğü anlaşıldı. Bu evlerle birlikte beldede hasar gören toplam ev sayısı 25’e çıkmış oldu. Sel sonunda oluşan zarar ve hasarın, maddi boyutlarıyla tam olarak ortaya konması şu anda mümkün değil. Bayındırlık, Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, TEDAŞ, Tarım ve Köyişleri Müdürlüğü gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında felaketin gerçek boyutları tam olarak ortaya çıkmış olacak. Şu anda tam bir rakam vermek doğru olmaz. Ancak oluşan zararın trilyonlarla ifade edilebileceğini söylemek mümkün. Sel ve heyelandan en çok zararı da elektrik, su, yol gibi altyapı tesisleri gördü" şeklinde konuştu.

İlk etapta halkın acil ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını, bu amaçla 50 battaniye ve 20 paket gıda yardımında bulunduklarını ifade eden Şahin, "Bunlara ilave olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ve Acil Yardım Fonu’ndan yardım taleplerimiz oldu. Bunların da elimize ulaşması halinde ihtiyacı olanlara gerekli yardımları yapacağız. İlk etapta Fındıklı Beldesi’nde yıkılan su şebekelerini faaliyete geçirerek vatandaşların su ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz. Bu amaçla yaklaşık bin 500 metre su borusu döşendi. Yine beldenin elektrik ve telefon ihtiyacı da giderildi" dedi.

Bazı sorunların ise ancak orta vadede çözülebileceğini dile getiren Şahin, "İlk olarak Santa Grup Yolu’nun 7. ve 11. kilometreleri arasında bazı yerlerde büyük hasarlar oluştu. Bazı noktalarda yol tamamen yıkıldı. Bu yolların yeniden yapılması, bazı kısımların yükseltilmesi, tahkim edilmesi gerekiyor. İkinci olarak da Fındıklı Belde merkezini daha yukarıdaki mahalle ve köylere bağlayan belde içinden geçen yolun yaklaşık 800 metrelik kısmı tamamen yıkıldı. Bu yolun da yeniden yapılması gerekiyor. Ayrıca Fındıklı Beldesi’nde yaklaşık 10 büyükbaş hayvanın telef olduğunu belirledik. Zarar gören tarım arazileri ve fındıklıklar da mevcut. Devletin ilgili kurum ve kuruluşları selden hasar gören yerlerde hayatın normale döndürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

Selden zarar gören Araklı İlçesi’ne bağlı köylerde de yollarının ulaşıma açıldığı, elektrik, su ve telefon sıkıntısının yaşanmadığı ve hayatın normale döndürülmesi için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

TRABZON - İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2004 Pazartesi 16:21:39
Güncelleme :6 Mayıs 2005 Cuma 12:59:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?