2
Mayıs
2024
Perşembe
ARAKLI - TRABZON
Belediye Sayfaları
Nufus
740.569
Yüz Ölçümü
4.685
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
50.285
Yüz Ölçümü
372
Belediye Sayısı
46
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Araklı Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon iline bağlı bir ilçe olan Araklı, kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Sürmene ilçesi, güneyinde Gümüşhane ili, batısında da Arsin ilçesi ile çevrilidir. İlçe topraklarının büyük bölümünü Doğu Karadeniz Sıradağları'na bağlı Trabzon Dağları engebelendirmektedir. İç kesimlerde yüksekliği 2.000 m.yi aşan bu dağların kuzey yamaçları sarp ve diktir.

İlçe topraklarını Trabzon Dağları'ndan doğan birkaç kısa akışlı dere sulamaktadır. Kuzeydoğu yönünde akan Yanbolu deresi, Araklı ile Arsin ilçelerinin doğal sınırını oluşturur. Büyük bölümü ilçe toprakları içerisinde kalan Karadere Araklı'dan geçerek denize dökülür. Karadere'nin taşıdığı alüvyonlar kıyıda küçük bir çıkıntı oluşturmuştur.

Tranzon'un 29 km. doğusunda yer alan ilçenin yüzölçümü 372 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 62.139'dur.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında çay, fındık, patates, mısır ve üzüm gelmektedir. Hayvancılık ikincil bir uğraş olup, sığır yetiştiriciliği yaygındır.

Miletoslu denizcilerin İ.Ö.VII.y.y. kurduğu kıyı kentlerinden olan Araklı Trabzon'un 30 km. doğusundadır.Trabzon'un yanı sıra M.Ö.VI.yüzyılda Perslerin, pontusların, Romalıların ve Bizanslıların egemenliğini kabul etmiştir. Trabzon Rum İmparatorluğunun kurulması üzerine Onun sınırları içerisinde kalmıştır (1204). Osmanlı topraklarına 1461'de katılmıştır. Araklı, XVI. yüzyılda gelişmiştir. İlçenin belli başlı tarihi yapısı Araklı Çarşı Camisi'dir. Dikdörtgen planlı, iki katlı olan cami kesme siyah taştan yapılmıştır. Yazıtı olmamakla beraber, yapı üslubundan XIX.yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır.

Araklı, 1953'de ilçe konumuna getirilmiştir.

Araklı geniş bir düzlüğün içine kurulmuş olduğu için kentleşmeye son derece elverişlidir. Düzgün sahilleri doğal plaj durumundadır. İlçede çay üretimi önemli bir yer tuttuğu için çay fabrikası bulunmaktadır. Tabiat güzellikleri yanında fındık ve çay bahçeleri ile ünlüdür. Sahilleri tabii plaj halinde olup, kamping için müsait yerler vardır. İlçenin güneyini ladin ve kayın ağaçlarının meydana getirdiği bir ormanlık kaplar. Burada kurt, çakal, tilki gibi hayvanlar bulunur. Doğal liman, rüzgarlı havalarda balıkçı teknelerinin sığınma yeridir. İlçeye bağlı Yeşilyurt Beldesi sınırları içerisinde bulunan Yılan Yaylası, yayla turizmi açısından önemli bir yer tutmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 12:46:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR