2
Mayıs
2024
Perşembe
HAYRAT - TRABZON

Hayrat Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon İline bağlı bir ilçe olan Hayrat, kuzey ve doğusunda Rize, güney ve güneybatısında Çaykara, batısında yine Çaykara,Dernekpazarı ve Of ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları Arazi yapısı itibarı ile çok engebeli ve "kıran" diye anılan sıralı, paralel tepeciklerden oluşmaktadır. Bu tepelerin en yükseği 3.000 m. ile Ziyaret Tepesi'dir.

Bol yağışlı olan bölge, bitki örtüsü açısından oldukça zengin olup, hemen her çeşit ağaç kendiliğinden yetiştiğinden bütünüyle orman görünümündedir.

Trabzon'a 67 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden ortalama 180 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 170 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 21.308'dir.

İlçenin ekonomisi büyük ölçüde Çay üreticiliğine dayanmakla birlikte, az miktarda hayvancılık ve ormancılık yapılmaktadır. Sanayi de çaya dayanmaktadır. İlçede bir adet Çaykur Çay Fabrikası, bir adet de özel çay işleme atölyesi bulunmaktadır.

Hayrat'ın kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte Mileoslu denizcilerle kurulan kolonilerden biri olan Of'a bağlı yerleşim olduğu, MÖ.312’de Pontus Krallığı sınırlarına girdiği, Pontus Krallığının yıkılması ile Roma, sonra da Bizans egemenliğine girdiği bilinmektedir. Hayrat, Trabzon Rum İmparatorluğu döneminden sonra Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi ile Osmanlı topraklarına katılmıştır.

I.Dünya savaşında Ruslar tarafından Trabzon'la birlikte işgal edilen Hayrat, 28 Şubat 1918’de işgalden kurtarılmıştır. Of'a bağlı bir belde iken, 1990 yılında İlçeye dönüştürülmüştür.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 12:59:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR