2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞALPAZARI - TRABZON
Belediye Sayfaları
Nufus
740.569
Yüz Ölçümü
4.685
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
12.490
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
25
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Şalpazarı Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon'a 65 km. uzaklıktaki Şalpazarı, Doğu Karadeniz Bölgesinin orta kesiminde yer almaktadır.İlçe merkezi, Asar Deresi ile Köristan Deresinin birleştiği noktada kurulmuştur. Konum itibarıyla Trabzon'un en batısında yer almaktadır. Giresun iline bağlı Ey-nesil ve Görele ilçeleri ile komşudur. Kuzeyinde Beşikdüzü, güneyinde Gümüşhane iline bağlı Kürtün ilçesi ve doğusunda Tonya ile çevrilidir.

Şalpazarı ilçesinin en büyük akarsuyu Ağasar Deresi, Şıhkıram ve Sis Dağı eteklerinden çıkarak Ağasar vadisini boydan boya kat ederken, doğudan ve batıdan köyler arası sınır teşkil eden birçok küçük dereciklerin suyundan alarak kuzeye doğru yoluna devam eder.

ilçe merkezinden büyük kolu olan küçük dere, Fidanbaşı ve Sugören deresi ile birleşir ve Beşikdüzü ilçesinin batısından Karadeniz’e dökülür. Uzunluğu 42 km olup, göz ve sel suları ile oldukça bol su, ülke çapında tanınan ve üzerine Türküler yakılan bir akarsudur. Alaca yaylası ve Gökçeköy’den çıkan Gökçeköy Deresi (Çayırdere, Kovanlı Dere) kolları ile birleşerek Sisdağı’nın batısından Görele topraklarından Karadeniz’e dökülür.ilçenin mesiresi haline gelen ve adını da minarellerinin özelliği itibarıyla acılığından alan ilçe merkezinden 8 km güney yönünde bulunan Ağasar Deresi’nin hemen üzerinde akan Acısu şifa suyu olarak içilmektedir.

Eskiden Vakfıkebir'e bağlı bir bucak iken 1987 yılında ilçe konumuna getirilmiştir. İlçede herhangi bir eser bulunmamaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 13:10:20

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR