29
Mayıs
2024
Çarşamba
SÜRMENE - TRABZON

Çöp suları çevreyi kirletiyor

Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesindeki çöp depolama tesisinden arıtılmadan dereye bırakılan çöp suları çevre kirliliğine yol açıyor. Beldede yaşayan vatandaşlar etrafa yayılan kötü kokulardan şikayet ediyor.


Trabzon ve Rize illerinin çöp sorununu çözmek için oluşturulan Trabzon Rize Katı Atık Birliği (TRAB-Rİ-KAP) kapsamında Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesi Kutlular Mahallesi'nde faaliyet gösteren çöp depolama tesisinden arıtılmadan çevreye bırakılan çöp suları çevre kirliliğine ve kötü kokulara yol açıyor. Tesisten etrafa yayılan kokuların önlenmesi için zaman zaman çevreye parfüm sıkılırken, rüzgarla birlikte kısa sürede dağılan parfüm kokusu yerini yeniden kesif bir çöp kokusuna bırakıyor.


Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu, çöp tesisi sebebiyle belde halkının mağdur olduğunu belirterek tesisin yapım aşamasında kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri sürdü.
Çamburnu beldesinin Trabzon'un en önemli tabii güzelliklerine sahip yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Alioğlu, deniz seviyesine inen sarı çamları, balıkçı lokantaları ve tersanesiyle ünlü beldede çöp depolama tesisi yapılmasının yanlışlığını sürekli dile getirdiklerini ancak kimseye dinletemediklerini söyledi.

Yörenin turizmle anılması için uzun zamandır çalışmalar yaptıklarını ve bu nedenle tesise karşı çıktıklarını anlatan Alioğlu, verilen 10 yıllık gayretlerinin tesisin yapılmasıyla boşa çıktığını belirtti.


ÇÖP SULARI ARITILMADAN DERELERE VERİLİYOR
Yörenin bol yağış aldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Alioğlu, tesisin yapılalı bir yıldan fazla olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu süre zarfında bir şey değişmedi. Aynı problemler devam ediyor. Bölge çok yağış alıyor. Bu sular çöp suyuyla birleşince arıtma için yapılan havuzlar kısa sürede doluyor. Bu sular işletmeci tarafından arıtılmadan dereye veriliyor. Arıtma zaten yok. Dolayısıyla bunun sebep olduğu bir çevre kirliliği, kötü koku ve tehlike söz konusu."
Çöp depolama tesisinin kontrolünün İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Alioğlu, şunları söyledi: "Tesiste müdürlüğün kontrol elemanları çalışıyor. Birinci derecede sorumlu onlar. Bütün bu eksiklikler bilinmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor."


Tesisin çevreye zarar verdiğini ve bundan rahatsız olan vatandaşların ilgili yerlere şikayet dilekçeleri yazdığını anlatan Alioğlu, dilekçeyle başvurulan kurumların gerekli işlemleri yapmamasını anlayamadığını ifade etti.


Trabzon'un yeşille mavinin iç içe olduğu en güzel yerleşim yerlerinden biri olan Çamburnu beldesinde uzun zamandır inşaat ruhsatı vermediğine dikkat çeken Alioğlu, kimsenin tesis sebebiyle önünü göremediğini ve bu sebeple verilen ruhsat sayısında da büyük bir azalma yaşandığını söyledi.


Çöp tesisinin bulunduğu yerin yerleşim, tarım ve su kaynaklarının bulunduğu bir alan olduğunu belirten Alioğlu, tesisten sızan ve gelişigüzel derelere bırakılan suların içme suyuna karışmasından ve büyük bir felaket yaşanmasından korktuğunu dile getirdi.
Tesisin işletmecisinin büyük yanlışlar yaptığını ileri süren Alioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havuzlarda biriken çöp suları gece kontrolün yapılamadığı ölü saatlerde dereye veriliyor. İlgililere sesleniyorum. Burada arıtma bir an önce faaliyete geçirilmeli. Tesisin çalışmasında usulsüzlük var. Burada işler tekniğine uygun yapılmıyor. Denetimsizlik var."
Belediye Başkanı Alioğlu, Ankara'da Koruma ve Kontrol Genel Müdürü ile yaptığı görüşmede olayı detaylarıyla birlikte anlattığını ancak aradan geçen sürede bir şey yapılmadığını ifade etti.
MAVİ BAYRAĞIMIZ ÇÖP TESİSİ SEBEBİYLE ELİMİZDEN ALINDI
Çamburnu Belediye Encümen Üyesi Alpaslan Karahüseyinoğlu ise tesisten çevreye yayılan kötü koku sebebiyle vatandaşların büyük sıkıntı çektiğini belirterek şöyle konuştu: "Kokuya tahammülümüz kalmadı. Ramazan ayında çok sıkıntı çekiyoruz. Yediğimiz yemekten, içtiğimiz sudan tat alamıyoruz. Değişik kurum ve kuruluşlara dilekçelerle başvurduk. Ama sonuç alamadık. Kokunun önlenmesi için parfüm sıkılıyor. Biraz etkisi oluyor ama kalıcı olmuyor. İki saat parfüm sıkılıyor ama 22 saat çöp kokusu çekiyoruz"
dedi.
Çamburnu beldesinin mavi bayrak sahibi olduğunu hatırlatan Karahüseyinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim mavi bayrağımız vardı. Onu da çöp tesisi sebebiyle elimizden aldılar. Tesis yapılırken çok sayıda çam ağacı kesildi. Vatandaş bir çam kesse kıyamet kopuyor ama tesisin yapımı sırasında çok sayıda ağaç kesildi."
Bölgeye gelen yazlıkçıların da çöp kokusu sebebiyle fazla kalmadan geri döndüğünü belirten Karahüseyinoğlu, köyde yaşanacak durum kalmadığını söyledi.
Beldede ikamet eden vatandaşlar da tesisten çevreye yayılan kötü kokular yüzünden büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Bir vatandaş çöp kokusu sebebiyle pencere açamadıklarını ve dışarıya çamaşır asamadıklarını belirterek çocuklarının da sık sık hastalandığını söyledi. Su içmeye korktuklarını belirten bir başka vatandaş ise, çöp tesisinin yapılmasından sonra bitkilerde de bir takım hastalıkların görüldüğünü ve bazı bitkilerin kuruduğunu ve çürüdüğünü ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 13:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?