24
Mayıs
2024
Cuma
SÜRMENE - TRABZON

Dünyaya kemençe gönderiyor

50 YILDIR AĞACA SES VERİYOR

Trabzon'un Sürmene ilçesinde yaklaşık 50 yıldır kemençe imal eden Hasan Sancak, 5 metrekarelik atölyesinde yaptığı kemençeler ile dünyaya kemençe gönderiyor.

Yılda ortalama 150 kadar kemençe yapabildiğini belirten Sancak, Yunanistan başta olmak üzere Japonya ve Fransa'dan siparişler aldığını ifade ediyor.

Yaptığı kemençelerin Karadenizli ünlü sanatçılar tarafından kullanıldığını ifade eden Sancak, kemençe ile sadece Karadeniz ezgileri değil, arabesk dahil her türlü müziğin çalınabileceğini söylüyor.

Kemençe yapmayı küçük yaşlarda kendi çabasıyla öğrendiğini ve ustasının olmadığını belirten Sancak, "Kemençe yapımı kendi başıma öğrendim, ustam yoktur. İlkokula giderken ağaç oymacılığına merakım vardı. Tahta parçalarını birleştirerek kemençe şekline sokardım. Biraz büyüyünce de kemençe yapmaya başladım. Yani kendi becerimle bu hale kadar gelebildim. Kimseden bu mesleği öğrenmedim. Bir oğlum var, ona bu mesleği öğrettim, şu an kemençe yapabiliyor. Bir kemençeyi durumuna göre 2-4 günde yapabiliyorum" dedi.

Kemençe siparişlerini karşılamakta zorlandığını belirten Sancak, Yunanistan, Fransa ve Japonya'ya kemençe gönderdiğini söyledi. Son 4 ayda Yunanistan'a 10 adet kemençe yapıp gönderdiğini anlatan Sancak " Yurt içi olduğu kadar yurt dışından da müşterilerim var. Bunlar arasında en fazla siparişi Yunanistan'dan alıyorum. Japonya ve Fransa'ya da kemençe yapıyorum. Talep çok olduğu için zaman zaman siparişleri yerine getirmekte zorlanıyorum. İlkel aletlerle kemençe yapıyorum. En kaliteli kemençe elde yapılan

kemençedir, makina dahi kullanmıyorum. Fabrikada yapılan kemençe, elde yapılan kemençenin yerini tutmaz. Dolayısıyla mesleğimin hakkını sonuna kadar verdiğime inanıyorum. Kemençenin hatalı olup olmadığını anlamak için çalmana gerek yok. Parmaklarını vuracaksın, eğer sesi kısılmıyor akordu bozulmuyorsa o kemençe hatasızdır. İyi kemençe havadan ve nemden etkilenmez" diye konuştu.

KEMENÇE USTALARI YARIŞMASI'NDA 55 YUNAN ARASINDA ÜÇÜNCÜ SEÇİLDİM

Yunanistan'da 2005 yılında kemençe yapımı yarışmasına katıldığı ve bu yarışmada 55 Yunanlı arasında üçüncü olduğunu belirten Sancak "5 yıl önce Yunanistan'a kemençe yapımı yarışmasına gittim. Yarışmaya 55 Yunanlı katıldı. Aralarında tek Türk bendim. Bu yarışmada üçüncü oldum ancak ben iddia ediyorum ki birincilik benim hakkımdı" şeklinde konuştu.

50 yıldır kemençe yapmasına rağmen kemençe çalamadığını belirten Sancak "Bu bir yetenek işidir. Çalmayı çok denedim ancak yapamadım. Sadece yaptığım kemençenin tamam olup olmadığını öğrenmek için akordunu yapabiliyorum. Bu bir eksiklik ancak ne yapayım, beceremiyorum" ifadelerini kullandı.

En iyi kemençenin 4 telli olduğunu ve çalmasının zor olduğunu belirten Sancak, " En zor çalınan kemençe 4 telli kemençedir. 4 telli kemençede, kemanda olan tüm sesler mevcuttur. Sanatçılarımız uzun süre bize kemençeyi yanlış tanıtmışlar. Eğer yetenekli iseniz kemençe ile arabesk, Türk Sanat ve Türk Halk müziği çalabilirsiniz. Yani kemençe ile sadece Karadeniz havası çalınmaz" dedi.

50 YILDIR AĞACA SES VERİYOR
50 YILDIR AĞACA SES VERİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 10:18:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?