20
Mayıs
2024
Pazertesi
SÜRMENE - TRABZON

Eroğlu çevre için geldi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Paşa Koyu'na kanalizasyon suları dökülmesi ve Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nun izinsiz doldurulmasıyla ilgili gerekli cezaların verileceğini söyledi.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlenen "Doğu Karadeniz'in Kalkınmasında Lokomotif: Ormancılık" konulu bir panele katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, panelin çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bakan Eroğlu, Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak beldesindeki Akdeniz Fokları'nın üreme ve yaşama alanı olan Paşa Koyu'na kanalizasyon sularının boşaltılması ve yine Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nda denizin izinsiz doldurulmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bunları daima kontrol ettiklerini belirten Ertoğlu, şöyle konuştu: "Ama bazen böyle münferit hadiseler oluyor. Üzerine gidiyoruz. Gerekli ceza verilecektir. Gerekli talimatları verdik. Bunlar çok yanlış şeyler. Herkesin bu güzel vatanımıza, çevreye, tabiata saygılı olması lazım. Herkesin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi lazım. Daha sıkı takip edeceğiz." Bakan Eroğlu, 'Bir denetim eksikliği ya da yetersizliği mi var?" şeklindeki soruya "Tabii denetim eksikliği muhakkak var, olmasa böyle olmazdı" diye cevap verdi:


Şu an merkezden de yıldırım ekipler teşkil ettiklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Sadece illere bırakmıyoruz bunu. Mesela geçenlerde Ergene havzasında ekipler ani baskın yaptı. Önceden gündüz saatlerinde denetim oluyordu, gece saatleri ve Cumartesi, Pazar günleri denetim eksikliği oluyordu. Şimdi rast gele gece yarısı Cumartesi, Pazar denetim yapacak bir ekip teşkil ettik. Şu an bütün Türkiye'yi dolaşıyor bu ekip. Mesela Ergene havzasında da böyle gece saatlerinde atılan atıklar vardı. Onlara büyük ceza verdik. Tabii bu kontrolün sürekli yapılması gerekir."


Çevreye verilen zararla ilgili cezaların yeterince caydırıcı olup olmadığıyla ilgili olarak da Bakan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Aslında cezalar caydırıcı. Gerekirse kapatmaya kadar gideceğiz. Yeteri kadar ceza verebilmek için kanuni müeyyidelerin yeterli olduğu kanaatindeyim. Ama bunun takibi gerekiyor. Birinci adımda cezayı, ikinci adımda ise bu cezayı katlayarak vereceğiz. Üçüncü adımda kapatacağız."


Her türlü yolu deneyeceklerini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim İstanbul'da bir tatbikatım vardı. Mesela havzaya bir takım hafriyat topraklar dökülüyordu. Gece yarısı üçte, dörtte bir denetimle yakalayıp aracı bağlıyorduk. Şahsı da karakola sevk ediyorduk. Böyle bir iki defa yapınca daha yapamıyorlardı. Bu denetimlerin sürekli olması gerektiği kanaatindeyim."


Bakan Eroğlu, Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nu izinsiz dolduran firma yetkilisine çevre ödülü verilmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Onu biz vermedik tabii. Bu olayı şöyle değerlendirmek lazım. Eğer başka bir maksatla katkı sağlamışsa o ayrıdır, bir kabahati varsa o ayrıdır. Bir tarafta takdir edilecek bir tarafı varsa o ayrıdır. Bunu adı geçen şirket için söylemiyorum. Genel olarak söylüyorum. Ama ceza verilecek bir tarafı varsa onu cezalandırmak gerekir. Bu ikisini birlikte değerlendirmek yanlış olur diye düşünüyorum."


Bakan Eroğlu daha sonra Trabzon'un Sürmene ilçesi Kutlular mevkiinde kurulan katı atık çöp depolama sahasından çevreye sızan atık sularla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 15:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?