19
Mayıs
2024
Pazar
YOMRA - TRABZON

Kaşüstü'ne karantina

Yomra İlçesi Kaşüstü Beldesi’nde bir inekte şarbon vakasının tespit edilmesinin ardından belde karantinaya alınarak 15 gün boyunca hayvan giriş ve çıkışı yasaklanırken, yetkililer konuyla ilgili bütün önlemlerin alındığını ve şuan için korkulacak bir durum olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yomra Kaymakamı Aydın Memük Yomra’ya bağlı Kaşüstü Beldesi Cumhuriyet Mahallesi’nde bir inekte şarbon vakasının tespit edildiğini, bu hayvanın imha edildiğini belirterek gerekli bütün önlemlerin alındığını ve şuan için olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Şarbonlu ineğin imha edildiğini ve beldeye hayvan giriş ve çıkışının 15 gün süreyle yasaklandığını kaydeden Kaymakam Memük, "Beldede yaşayan insanların bu hastalıktan etkilenmemesi için alınan tedbirler kapsamında belde karantina altına alındı. Ayrıca vatandaşlar da tedbir olarak sağlık kontrolünden geçirildi. Bütün tedbirler alınmış durumda. Şuan itibarıyla ilçe ve beldede olumsuz bir durum söz konusu değil" diye konuştu.


Beldede satılan etlerle ilgili bir sorun bulunmadığını ve şuan itibarıyla tek bir hayvanda hastalığa rastlandığını belirten Memük, "Şarbonlu hayvanın yörede bu hastalığı yaydığına dair bir veri yok. Şarbona tek bir hayvanda rastlandı ve gerekli işlemler yapıldı. Ayrıca diğer hayvanlar da veteriner hekimler tarafından kontrol ediliyor. Şimdiye kadar bir hastalık bulgusuna rastlanmadı. Yarından itibaren de beldedeki hayvanlar hastalığa karşı aşılanacak" dedi.
Şarbondan ölen ineğin sahibi Ümmühan Şimşek, ineğin hastalandığını önceki akşam fark ettiklerini ve geçtiğimiz sabah keserek kireçli çukura gömdüklerini söyledi. İneğin morarma olan bölgesinden bir parçayı keserek tahlile gönderdiklerini ve kesilen hayvanın etinden yemediklerini belirten Ümmühan Şimşek, aynı ahırdaki diğer ineklerde şarbon hastalığına rastlanmadığını ancak yine de tedirgin olduğunu söyledi.

Yomra-İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 15:02:38
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 12:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?