3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

''ALTI KARA, ÜSTÜ YEŞİL ELMAS''

Kömür üretimiyle ünlü Zonguldak'ın yeşilin her tonunun görülebildiği sık ormanları arasındaki foto safari ve yayla turizmi için uygun saklı cennetleri, doğaseverlerin keşfini bekliyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan, bugüne kadar nice olaya tanıklık etmiş 1600 ve 1000 yaşlarındaki porsuk ağaçlarını barındıran tabiat anıtının da daha fazla tanıtımı amaçlanıyor.

Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki Gümeli Ormanı'nın yakınında yer aldığı 1637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yayla, doğal güzellikleriyle adeta ziyaretçileri büyülüyor.

Karatepe mevkisindeki ormanda bulunan ve Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen çapı 2.93, gövde çevresi 9.20 ve uzunluğu 25 metre olan 1600 yaşındakinin yanı sıra çapı 2.55, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metre olan 1000 yaşındaki porsuk ağacının da bulunduğu ormanlar görenleri cezbediyor.

Araçlarla gidilebilen dağ yolunun sona ermesinin ardından yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran ağaçlar arasından akan şelalelerin şırıltılarının kuş seslerine karıştığı ormandaki patika yolda yürüyerek Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağaçlarına ulaşılabiliniyor.

Birçok tarihi olaya tanıklık edecek kadar yaşlı 2 ağacın bulunduğu 255 hektarlık alanın Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak koruma altına alınmasıyla, turizmden daha fazla yararlanılması için tanıtım faaliyetlerine de ağırlık veriliyor.

Festival, şenlikler ve özel günlerde doğa gezileri ve foto safari turlarıyla doğal güzelliklerinin tanıtılması hedefleniyor.

İğne ve yayvan yapraklı ağaçlar ile çok çeşitli orman altı bitki örtüsüyle de yaylaların doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, av ve yaban hayatı gibi aktivitelere yanıt veren yapısıyla Karadeniz turizmine daha fazla katkı sağlaması isteniyor.

Kentin en yüksek tepesindeki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yayla'nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için projeler üretiliyor.

Yayla çevresindeki, kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanların doğa bilimcilerini de cezbetmesi bekleniyor.

''ALTI KARA, ÜSTÜ YEŞİL ELMAS''

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap yaptığı açıklamada, kentin yerin metrelerce altında üretilen ''karaelmas'' denilen taş kömürüyle ünlendiğini, ancak şehrin doğal güzellikleriyle de tanıtılmasının önem taşıdığını söyledi.

Kentin denizi, tarihi eserleri, mağaraları ve doğa yapısıyla önemli turizm merkezi olduğunu anlatan Kasap, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen 1600 ve 1000 yaşındaki porsuk ağaçlarının bulunduğu bölgemizdeki yaylalar, doğa sevenlerin ilgisini çekecektir. Tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi turizm potansiyelini de arttıracaktır. Ender bulunan bu doğa parçasının tahrip edilmeden ve türlerin nesli kaybolmadan gelecek kuşaklara milli miras olarak bırakılması önemlidir. Kentteki festival ve şenliklerde de bu bölgeye geziler düzenlenmesi, doğa hayranlarının yürüyüşler yapması, tabiat anıtına turist ilgisini fazlalaştıracaktır. Bizler de hazırladığımız broşürler, katıldığımız fuarlarda yaylaların tanıtımını yapıyoruz.''
 

Sabah
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 11:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ışıl demirci IP: 88.255.123.xxx Tarih : 27.08.2009 16:43:44

tek kelimeyle tabiat harikası..... tam yaşanacak yer. ama yetkililer buranın değerini neden anlayıp değerlendirmiyo?neden burada da her sene festivaller yarışmalar düzenlenmiyo.neden çevreyi düzenleme çalışmaları yapmıyolar? eyyy yetkili olacak kişiler duyun artık yapın bi gülellik yaa. nereye kadar böyle oturacaksınızz. bari hiç yapamıyosanız yollara bir el atın olmaz ki böyle canımmmm.