3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

"Soğuk süt" kapasitesi artırılacak

Zonguldak Tarım Müdürü Yusuf Akın, ''Önümüzdeki 3 yıllık dönem içinde ekonomik kaynakların yeterli olması durumunda, soğuk süt zinciri kapasitesini 4 kat artırmayı düşünüyoruz'' dedi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllarda sütün basit usullerle üretim alanlarında toplandığını, aynı şekilde de işleme tesislerinin yanı sıra mandıralara getirildiğini söyledi.

Süt sığırcılığının sürdürülebilmesi için sütün bugünkü fiyatının çok üstünde satılması gerektiğini anlatan Akın, şunları kaydetti:

''Yem bitkiciliğinin yanı sıra sütün soğutulmuş kaliteli ve sağlıklı işleme merkezine getirilmesinin hedeflendiği proje hayata geçirilmiştir. Hayvancılığın yaygın olduğu Çaycuma ilçesinde başlatılan proje kapsamında kooperatiflerin yanı sıra İl Özel İdare Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla atıl durumdaki 13 adet süt soğutma tankının kullanılmasına karar verildi. Bu konuda Valilik ve Kaymakamlıklardan büyük destek gördük. Bugünlerde İl Özel İdare Müdürlüğü kaynağıyla 6 adet daha tank alımı yapılarak montaj aşamasına gelindi. Tankları Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerine bağlı köylerde konuşlandırıyor, günlük her sağımda 40 tonluk sütü soğuk zincirle daha sağlıklı ortamda muhafaza etme ve satışa sunma imkanı buluyoruz.''


-SOĞUK SÜT ZİNCİRİ KAPASİTESİNİN ARTIRIMI-


Akın, süt tanklarının İl Özel İdare Müdürlüğü, vakıflar, kooperatifler ve şahıslarla temin edilmesini sağlayacak ileriye yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle dedi:

''Aşamalar kat edildiğinde sütün soğuk hava depolu taşıma gereçleriyle sevklerini yapacak çalışma başlatacağız. Önümüzdeki 3 yıllık dönem içinde ekonomik kaynakların yeterli olması durumunda, soğuk süt zinciri kapasitesini 4 kat artırmayı düşünüyoruz. Bu doğrultuda Bakanlığımızca hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında 4 ayrı çiftçimizin modern sağım ünitesi ve süt soğutma tankı kullanımı desteklendi. Çiftçilerimizin yapmış olduğu harcamanın yüzde 50'si hibe olarak karşılanmıştır.''

AA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 14:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?