3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

1200 kadının maaşı kesildi!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), boşanarak ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını alan kadınların, eski eşleriyle birlikte yaşayıp yaşamadıklarına yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Erdemir gibi işletmelerde çalışarak emekli olan çok sayıda vatandaşın bulunduğu Zonguldak'ta vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşadığı eşiyle birlikte yaşamayı sürdürdükleri tespit edilen 1.200 kadının maaşı kesilirken, 1.800 kişinin durumu inceleniyor.

Devletin dolandırılmasına izin vermeyeceklerini belirten SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, haksız maaş alanların devleti yılda ortalama 7,2 milyon lira zarara uğrattığını ve usulsüzlükleri ortaya çıkararak devlete 20-25 milyon lira katkı sağladıklarını söyledi.

Haksız alınan maaşlar kesilirken ödenen paraların faiziyle geri alınmasına karar verildi. Ayrıca bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, ölen babasından maaş alan genç kızlara, evlilik yardımı olarak maaşlarının 12-24 aylık tutarlarının peşin verilmesi uygulaması kapsamında da usulsüzlüklerin yapıldığını anlattı.

Demirci, şunları kaydetti: "Devletimiz, babası ölen genç kızımız 'evini kursun, düğününü yapsın' diye güzel çalışma yapmış. İlk evlendiğinde babası sağ olan kızlarımız bu yardımı alamıyorlar. Babası ölünce ise eşinden anlaşmalı boşanıyorlar. Daha sonra eşi ile aynı evde yaşamaya başlıyor, yeniden evlenerek yardımdan yararlanmak istiyorlar. Bunlarla da ilgili yapılan ihbarları değerlendiriyoruz. Tespit edilenler hakkında gerekli işlemler yapılarak ödenen paralar faizleriyle tahsil ediliyor." Demirci, söz konusu usulsüzlüklerle ilgili ihbarların yüzde 1'inin asılsız çıktığını, jandarma, polis ve muhtarların tespitleri yapmalarının işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.

Öte yandan SGK, malulen emekliliğini isteyen ancak bu talebi yerinde bulunmayan sigortalıları dolandırıcılara karşı uyardı. Son dönemde, bazı kimselerin kendilerini SGK'dan arıyormuş gibi gösterip, para karşılığında "Sakatlığınızı yükseltip emekli edeceğiz." teklifinde bulunduklarının tespit edildiği belirtilerek, bu kişilere para verilmemesi istendi.

Abdullah Karabacak - Zaman
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 19:08:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?