2
Mayıs
2024
Perşembe
ZONGULDAK

14 yıl sonra gelen imha

Zonguldak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde, yaklaşık 14 yıl önce tarihi geçen 6 bin kutu civarında ilaç, prosedür gereği uzun süre depodan atılamadı. Hastanenin depo niyetiyle kullanılan odasında 14 yıldır bekleyen ilaçlar, SSK’nın Sağlık Bakanlığı’na devriyle nihayet imha edilebildi.

SSK Zonguldak Merkez dispanseri, Ağız ve Diş Merkezi’ne 1989 yılında giren ilaçların tarihi dolduktan sonra hastalara verilemediği gibi prosedür gereği imha edilemediği belirtildi. 1991 yılında tarihi geçen ilaçlar, SSK mevzuatı, bürokratik engeller, tıbbi atık imha sisteminin bulunmaması ve hastane idarecilerinin bazı sorumlulukları üstlenmek istememesi nedenleriyle 14 yıl hastanenin deposunda kaldı. SSK Hastaneleri’nin Sağlık Bakanlığı’na devriyle ismi ve yönetimi değişen Ağız ve Diş Merkezi, yeni yapılanma süreciyle birlikte temizlenmeye başlanınca, ilaçlar imha edilmek üzere tıbbi atık cihazına verildi.

Yaklaşık 100 milyar lirayı bulan tarihi geçmiş ilaçların prosedür gereği atılamamış olabileceğini savunan Sağlık Bakanlığı Zonguldak Ağız ve Diş Merkezi Başhekim Yardımcısı Emre Erbaycı, "Ağız ve Diş Merkezi’mizin SSK’dan Sağlık Bakanlığı’na devriyle hastanemize gelen ve yeni gelecek diş hekimlerine yer açabilmek amacıyla binada temizliğe gittik. Odalardan bir tanesinde 1991 yılında tarihi biten ilaçlar gördük. Yıllardır prosedür gereği ve tıbbi atık sisteminin bulunmaması nedeniyle imha edilemeyen ilaçların kullanılmaz halde olduğu ve kaydı bulunmadığını görünce çöp yoluyla değil de tıbbi atık cihazına vermek yoluyla imhayı düşündük. Şimdiye kadar bu ilaçların atılmaması prosedür gereğidir ya da bizden önceki hekim ve idareci arkadaşlarımızın, ’daha sağlıklı nasıl uzaklaştırabiliriz’ düşüncesidir. Çünkü daha önce tıbbi atık sistemi bulunmuyordu" dedi.

İlaçların yıllarca hastanede bekletilmesinin anlaşılamayacağını vurgulayan vatandaşlar da, daha önceki yıllardaki yönetici ve iktidarların ihmalsizliği nedeniyle yıllardır devletin sırtına kambur edildiğini savunarak tepki gösterdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 12:26:51
Güncelleme :15 Mayıs 2005 Pazar 16:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?