3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

16. Kömür Kongresi başladı

Maden Mühendisleri Odası tarafından organize edilen Türkiye 16. Kömür Kongresi başladı.

Türkiye Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından 2 senede bir yapılan Türkiye 16. Kömür Kongresi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Merkez kampüsünde başladı. 26-28 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılacak olan kongrede, sorunlar ve bilimsel yönleri değerlendirilirken, kongrenin en önemli paneli “Zonguldak'taki termik santral projeleri” olarak belirlendi.

Kongrede 29 tane teknik bildiri sunulacağı kaydedildi. Kongrenin açılışına Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Teyfik Emre, AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk, Ali Koçal, Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel Hizmet Sendikaları Federasyonu (ICEM) Genel Sekreteri Manfred Warda, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Türkiye Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, Türkiye Mimar, Mühendisler Birliği Genel Başkanı Mehmet Soğancı, ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Teyfik Emre kısa bir konuşma yaparak, 16. Kömür kongresinin hayırlı olmasını dileyerek, kongreyi hazırlayan herkese teşekkür etti.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Almanya'daki kömür fiyatları ile Zonguldak'taki fiyatlar arasında ciddi bir farkın olmadığını belirtti.

Warda, “Arz güvenliğinin sağlanması ülkelerin geleceği için çok önemli. Uzun vadede kömür fiyatları artışını sürdürecek. Bugün spot piyasalarda taşkömürün fiyatı 300 doları buldu. Uzun vadeli anlaşmalarla tonunun 120-130 dolara alınması kimseyi yanıltmasın. Bütün analizler şunu ortaya koyuyor ki demir-çelik ekonomisi büyümeye devam edecek. Diğer sektörler de büyümeye devam edecek. Bu da kömür fiyatlarının artmasına neden olacak ve dışa bağımlılığın azaltılmasını gerekli kılacak. Türkiye'de de kamuoyu üretimin arttırılması gerektiğinin farkına varmalıdır. Almanya'daki kömür fiyatları ile Zonguldak'taki kömür fiyatları arasında ciddi bir fark yok. Sanayinin gelişmesi ve sürdürülebilir olması için enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Türkiye'de taşkömürü üretimin artırmalı. Zonguldak buna hazır” dedi.

Türkiye Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, TTK'nın etkinliğine önem verilmesi gerektiğini belirtti. Torun, “Sektöre baktığımızda, ülkemiz demir-çelik sektörünün yıllık 5.5 milyon ton taşkömür ihtiyacı bulunmaktadır. Siyasi iktidarın eğilimi ise bu ihtiyacın tamamının ithalat yoluyla karşılanmasına yöneliktir. Bir zamanlar 405 olan ithal taşkömür günümüzde 200 dolara tırmanmış bulunmaktadır. Bir önce demir-çelik sektörünün dışa bağımlılıktan kurtulması taşkömür ihtiyacının tamının yerli kaynaklardan karşılanması bu amaca yönelik olarak TTK için gerekli olan yatırımlara bir an önce başlanması gerekir. Kömür ile kamu kuruluşlarının TTK'nın etkinliğine önem verilmelidir. TTK'nın ihtiyacı olan yatırımlar yapılmalı, taşkömür üretim seviyesi hızla arttırılmalıdır” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramazan Denizer ise, Türkiye'nin yıllık taşkömür talebinin 20,6 milyon ton­­ olduğunu, dışa bağımlılığın her yıl artmakta olduğunu belirtti. Türkiye'nin dışarıya ödediği paranın 2 milyar dolar olduğunu kaydeden Denizer, TTK'nın üretim kapasitesi olan 5 milyon ton üretmek, dışa bağımlılığı azaltarak katma değerin ülkede kalmasını istediklerini söyledi.

Denizer, “Dünyada yaşanan savaşların, çatışmaların ana nedeni enerjidir. Enerji kaynaklarını elinde bulunduran ülkeler dünya ekonomisinde de o derece yönlendirici olmaktadır. Artık globalleşen dünyada ülkeler arasında ekonomik sınırların kalmadığı bir gerçektir. Bugün orta doğuda yaşananların temelinde yatan enerji kaynaklarına sahip olma vardır. Günümüzde kömürün ömrü, petrol ve doğalgaza göre daha uzun olması önemini artırmaktadır. Dünya piyasalarında kömüre olan talebin artması fiyatları önemli ölçüde artırmıştır. Termik santrallerde tüketilen kömür fiyatının ton başına 80-120 dolar arasında değiştiği, metalürjik ürün fiyatlarında da önemli artışlar yaşandığı gerçektir.

Dünyada en fazla kömür üreticisi konumundaki Çin ihracattan çekilmesi fiyatları artırmıştır. Dünyadaki önemli kömür üreticisi olan Endonezya, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkeler talebe yetişememektedir. Ülkemizde dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak enerjiye olan talebi hızla artmakta ve talebe yönelik önlemler karşılanmaya çalışılmaktadır. Türkiye'nin yıllık taşkömürü talebi 20,6 milyon ton­­ olup dışa bağımlılığımız her yıl artmaktadır. Türkiye'nin dışarıya ödediği para ise 2 milyar dolardır. Bizler TTK üretim kapasitesi olan 5 milyon ton üretmek, dışa bağımlılığımızı azaltarak katma değerin ülkemizde kalmasını istiyoruz. Demir çelik sektörü için taşkömürü vazgeçilmezdir.

Demir çeliklerin ihtiyacını azami ölçüde bu bölgeden karşılamak mümkündür. Sektörün içinde bulunduğu sorunları biliyorsunuz. Biz de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak örgütlü bulunduğumuz Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Dünya'da, enerji savaşlarının doğrudan veya dolaylı olarak sürdüğü bir dönemde, TTK' da üretimin gerilemesinin yanlış olduğunu her fırsatta anlatmaya çalışıyoruz. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, yılda 1,7 milyon ton üretiyor ve ürettiğinin büyük bir bölümünü Çatalağzı Termik Elektrik Santraline veriyor.

Türkiye'nin sadece bu bölgesinde, koklaşabilir özellikte taşkömürü bulunduğu için bölgemize kurulan iki demir-çelik fabrikasının yıllık ihtiyacı 2,5 milyon ton, ama TTK'nın iki fabrikaya verdiği taşkömürü sadece 400 bin ton. Yani koklaşabilir özelliği olan Zonguldak kömürü, demir-çelik sektörü ve diğer sanayi sektörü için üretilmiyor. Bu sektörler tamamen dışarıya bağımlı durumda. Üretimi düşen TTK'nın yerini özel sektörle doldurma gayretleri de boşa çıkmıştır. Türkiye, taşkömürü ithalatına her yıl yaklaşık 2 milyar dolar ödüyor” dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?