3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

17. madde değişmeden türban giremez

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Bektaş Açıkgöz, üniversiteye türbanla giriş yasağını sürdüreceklerini söyledi.

Açıkgöz, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişi konusunda onayladığı Anayasa Değişikliği'nin Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları'nın içtihadını ortadan kaldırmadığını, bu nedenle türbanla giriş yasağını sürdüreceklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Rektör Açıkgöz, türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişleri serbest olmasına rağmen üniversiteye türbanlı öğrenci almadıklarını, 2547 sayılı kanunda ek 17. maddede Anayasa Mahkemesi'nin kararı bulunduğunu belirterek bu yasa maddesinin değişmeden yeni bir içtihat yapmanın mümkün olmayacağını ifade etti.

Hukuku uyguladıklarını ve üniversitede türban sorunu bulunmadığını anlatan Rektör Bektaş Açıkgöz, şöyle konuştu: "Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde ben 6 yıldır
rektörlük yapıyorum. Bizim üniversitemizde türban problemi yok. Bizim kızlarımız kapıda, üniversite kampuslarımızın girişlerinde türbanlarını çıkarır, derse girerler. Hiçbir öğrencimiz bu 6 yıl içerisinde devamsızlıktan veya türban nedeniyle okula devam edememekten dolayı bir mağduriyete uğramadı. Bu sorun benden önceki dönemde 1998 yılında, Türkiye'de yaygın olarak başladı. Öncesi de var bu işin."

Türbanın bir dönem üniversitelerde serbest olduğunu anlatan Açıkgöz, sözlerine şöyle devam etti: "Üniversiteler öyle bir hale geldi ki tarikatların, cemaatlerin kol gezdiği, çocukların etki altına alındığı, baskı altına alındığı yerler haline geldi. Bu nedenle türban yasaklandı. Bu nedenle yasal olarak büyük bir çalışma yapıldı, büyük bir zaman geçti. Danıştay, Anayasa Mahkemesi en sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ciddi içtihatlar ortaya konuldu. Bu içtihatlar çok ciddi. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin vazgeçilmez niteliklerinden olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinden olan laiklik ilkesine aykırı olduğu için üniversitede türban yasaklandı. Böyle bir içtihat varken bir günde bunun değişmesi öyle çok kolay değil. Bizim üniversitemizde halen bir problem yok. Kızlarımız türbanlarını çıkarıyorlar. Biz yasağı uyguluyoruz. Üniversite kampuslarına türbanlıları almıyoruz. Ama kızlarımızın herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir. Duyuru yapmaya gerek olmadan kendilerinden çıkarıp üniversiteye giriyorlar."

Öğrencilerin derse türbanlı alınması yönünde YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın gönderdiği yazıların bir kısmının kendisine ulaştığını anlatan Rektör Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yazıların bir kısmı geliyor, bir kısmı daha elimize ulaşmadı. Ama ben bir tartışmaya girmek istemiyorum. Çok yüce bir makamın başındaki insanla böyle bir diyaloga girmek söz konusu olmaz. Ama ortada ciddi bir hukuk içtihadı var. Bunun dikkate alınması gerekir. Yani yapılan Anayasa değişikliği, parlamentoda yapılan ve Cumhurbaşkanlığımızca onaylanan Anayasa değişiklikleri şu an bu içtihadı ortadan kaldırmıyor maalesef. 2547 sayılı kanunda ek 17. madde var. Anayasa Mahkemesi laiklik ilkesi nedeniyle türban konusunu getirmeyin diyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararı olduğu sürece bu yasa maddesi değişmeden yeni bir içtihat yapmak mümkün değil. O nedenle yapacak bir şey yok hukuku uyguluyoruz."

Türkiye'de her zaman irtica ve tarikat tehdidi bulunduğunu anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu: "Tarikat kavgaları oldu. Türban tekrar serbest bırakılırsa, yine tarikat tehlikesi olur. Türkiye'de böyle bir tehdit her zaman var. Olmadığını kimse söyleyemez. Kimse Türkiye'de böyle bir tehdidin olmadığını söyleyemez. Bir takım art niyetli insanlar gençlerimizin üzerlerinden hem siyaset yapmaya çalışıyor hem de kendi varlıklarını sürdürmeye çalışıyor. Özellikle ben kızlarımıza güveniyorum. Kendilerini ezdirtmeyeceklerine, Türkiye Cumhuriyetine, Atatürk'e, ilkelerine kesinlikle sahip çıkacaklarına inanıyorum."

YÖK yasasında maddelerde düzenleme yapılırsa, parlamentonun gönderdiği yasayı uygulamak zorunda olduklarını dile getiren Açıkgöz, sözlerini şöyle tamamladı: "Değişiklik yapıldıktan sonra, parlamentonun yaptığı uygulamaları uygulamak durumundayız. Biz yasalara, hukuk çerçevelerine bağlı insanlarız. Ama o da tabii yargıya taşınır mı ya da ne gibi kararlar verilir onu biz bilemeyiz. "

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 13:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şenol KORKMAZ IP: 81.214.142.xxx Tarih : 29.02.2008 08:43:58

Koskoca Türkiye'de bir tek bu muhterem rektör ve onun gibi düşünen bir avuç rektör akıllı diğer bütün millet akılsız galiba.Yapılan Anayasa değişikliğini bi onlar anlamış başka kimse anlayamamış gibi döktürdükçe döktürüyorlar. Meğer bu anlı şanlı proflarımız hukuka ne kadar da bağlıymışlar, kanunları ne de güzel uygularlarmış.Gözlerim yaşardı doğrusu.