3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

17 yıl sonra elektriğe kavuştular

Zonguldak'ta gaz lambası ve tüp ışığıyla yaşayan Demirci ailesinin evine 17 yıl sonra elektrik bağlanması, bayram sevinci yaşattı. Kozlu beldesi Yahma köyünde oturan Ahmet Demirci, elektriğin gelmesiyle dünyalarının aydınlandığını söyledi.

Demirci, 2 oğlunun da Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu maden ocaklarında işbaşı yapması ile çifte bayram yaşadıklarını belirtti. Elektriğin gelmesini evin önünde seyyar lambaları yakarak kutlayan Ahmet Demirci ve oğulları İbrahim ile Mustafa, sevinçten ne yapacaklarını bilemez oldu. Yahma köyünün bin 300 metre dışında ikamet eden aile, 17 yıl boyunca tüm girişimlerine rağmen "Eviniz köyün dışında, trafo gerekiyor." gibi gerekçelerle elektrikten mahrum kaldı. Komşu köy Örencik'in Muhtarı Muharrem Karakaş'ın girişimleriyle yıllar sonra elektriğe kavuşan 55 yaşındaki Ahmet Demirci, elektriğin gelmesiyle yaşadığı sevinci şöyle ifade etti: "Körün gözünün açılması gibi sevindik. Allah bizi bu imkâna kavuşturanların kabrini aydınlık etsin."

Ahmet Demirci, 1991 yılında Yahma köyünün bin 300 metre uzağında yol kenarındaki arazisine ev yaptı. Eşi Safiye Demirci ve 3 çocuğuyla yeni evine taşınan Ahmet Demirci, 17 yıl boyunca elektriksiz kalacaklarını hesap edemedi. Yıllarca ışıksız bir ortamda, eski insanların yaşadığı zorlukları çektiklerini anlatan Safiye Demirci, "Karanlıkta kaldığımız için yemek yiyemediğimiz zamanlar oldu. Çok şükür ışığa kavuştuk." dedi. Oğlu İbrahim Demirci de "Okulda arkadaşlarımız, evimizde ışık yok diye hep dalga geçiyorlardı. Elektriksiz evde yaşamamız alay konusu oluyordu." ifadelerini kullandı. Dedelerinden kalma gaz lambaları ve 17 yıl boyunca kullandığı lüks ışığıyla idare ettiklerini belirten Ahmet Demirci, "Çalmadığımız kapı, başvurmadığımız merci kalmamıştı, ama bir türlü evimize elektrik bağlatamadık. Artık umudumuzu kesmiştik. Muhtarımız elektriğin gelmesi için son kez bastırmasaydı, şu an biz gaz lambası ve tüp ışığıyla devam edecektik. Dedem zamanından kalma gaz lambalarını ardiyeye atıp ilk gelen hurdacıya vereceğim." dedi.

Örencik Köyü Muhtarı Muharrem Karakaş, 2000'li yıllarda 1950'li yılların şartlarını yaşayan Demirci ailesinin elektriğe kavuşması için seferber olduklarını belirterek, süreci şöyle anlattı: "Demirci ailesi için yıllardır uğraşmamıza rağmen bir türlü elektrik getirememiştik. En son AK Parti İl Başkanı, daha sonra Başkent Elektrik AŞ'nin yetkililerine telefon ettik. Kazım Bey, Vedat Bey vasıtasıyla buraya keşif gönderdiler. Keşif kabul etti ve direklerimizi aldık. Bütün Yahma köyü ve muhtarı olduğum komşu Örencik köyünün sakinleri olarak el birliğiyle hatların çekilmesine çalıştık. En sonunda cereyanımıza kavuştuk. Aşağı yukarı 50 metre arayla 27 direk dikildi. Onlar elektriğe kavuştu, biz de ailenin duasını aldık."

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 10:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?