3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

263 şehit madenci anıldı

263 ŞEHİT MADEN İŞÇİSİ ANILDI

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Müdürlüğü'nde meydana gelen grizu faciasında ölen 263 maden işçisi anıldı.

3 Mart 1992 tarihinde TTK Kozlu Müessesesi'nde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi için Zonguldak Maden Mühendisleri Odası tarafından Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı'nda törenle düzenlendi. Tören, Maden Şehitleri Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Maden Mühendisleri Odası, GMİS ve Maden Teknikerleri Derneği tarafından çelenk konulduktan sonra Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı bir konuşma yaptı.

Kaymakçı, “Bugün 3 Mart 1992'de meydana gelen ve 263 maden emekçisini kaybettiğimiz Kozlu grizu faciasının 19. yıldönümü. Bu kaza, dünya madencilik tarihinde yaşanan en büyük maden kazalarından birisi olarak tarihe geçmiştir. Bu vesileyle iş kazalarında hayatını kaybeden tüm maden emekçilerini saygıyla anarken, iş kazalarının yaşanmadığı bir hayat diliyoruz. Madencilik sektörü doğası gereği özellik arz eden ve bu nedenle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en zor ve riskli iş koludur. Maden kazaları incelendiğinde olayın; teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeni olduğu görülmektedir. Ülkemiz iş kazalarında dünyada ön sıralarda yer almaktadır. Maden kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. Odamız kayıtlarına göre; 2008 yılında 43 maden çalışanı iş kazası sonucu yaşamını yitirmişken, 2009 yılında bu sayı 92'ye çıkmıştır. 2010 yılında 105 kişi hayatını kaybetmiştir. 2011 yılında ise bugüne kadar 20 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir” dedi.

Konuşmaların ardından program sona ererken, maden şehitleri anıtındaki maden şehitlerinin isimlerinin yeni yapılmasına rağmen yerinden düşmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Ölen maden işçilerinin isimlerinin yazdığı pirinç tabakalarının birer birer dökülmesi vatandaşların tepkisine neden olurken, bunun bir an önce düzeltilmesi istendi.

263 ŞEHİT MADEN İŞÇİSİ ANILDI
263 ŞEHİT MADEN İŞÇİSİ ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2011 Perşembe 15:05:02
Güncelleme :6 Mart 2011 Pazar 09:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?