6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

30 madenci için acı bekleyiş

ZONGULDAK’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında dün meydana gelen grizu patlamasında, yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 madenciye ulaşılmaya çalışılıyor. Maden işçilerinin yakınları ise ocak ağzında gözyaşları içerisinde gelecek haberi bekliyor.

Gece boyu gaz geçit vermedi

Önceki gün saat 13.28’de, Zonguldak’ın Kilimli Beldesi’nde bulunan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 11 işçi yaralanırken, 540 kodunda bulunan 30 işçi mahsur kaldı. TTK’da galeri açma işini ihale ile alan Yapıtek Şirketi’nde çalışan 30 işçinin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi’ne ait ocak ve aynı müesseseye bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağından TTK’ya bağlı kurtarma ekipleri yer altına girerek patlamanın olduğu 540 kodundaki galeriye ulaşmak için çalışma başlattı. Patlamanın olduğu ocağa önceki gece kurtarma asansörü ile inildiğinde, grizunun neden olduğu büyük hasar ve gaz oranının yüksek olması nedeniyle müdahalede bulunamadı. Bunun üzerine saat 24.00 sıralarında, bütün ekipler Gelik tarafındaki ocaktan patlamanın olduğu bölgeye ulaşmak için çalışma başlattı.

Galeriler gaz dolu

Bu ocaktan, patlamanın meydana geldiği ocakta işçilerin mahsur kaldığı galeriye yatay 1800 metre mesafe bulunuyor. Bunun 1 kilometrelik bölümünü sorunsuz geçen kurtarma ekipleri, 800 metrelik kesimde grizuya bağlı yoğun gazla karşılaştı. Gaz oranı 2000 ppm ölçülürken, havalandırma çalışmasıyla sabaha kadar 900 ppm, öğle saatlerinde de 600 ppm seviyesine düşürüldü. Maden ve Taşocakları Tüzüğü’ne göre ocaklarda karbonmonoksit gazı 50 ppm oranına çıktığında çalışma durduruluyor. Karbonmonoksit gazının 600 ppm üzerinde olduğu ortamda gaz maskesiz bulunmak ise ölüme neden oluyor.

Bu arada göçüğün olduğu bölgede çalışmalara katılan Selim Yağız adlı işçi gazdan zehirlendi. Ocaktan çıkarılan Selim Yağız’a ambulansta sağlık ekipleri müdahale etti. Yağız’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.


Can yakan feryatlar

MAHSUR kalan işçilerin yakınları ocak ağzında sabaha kadar bekledi. Umut içerisindeki madenci yakınları birbirlerini teselli etmeye çalıştı. Sabah saatlerinde işçilere ulaşılamaması üzerine umutlar giderek azalırken, işçilerin yakınlarının da feryatları yükseldi. Baygınlık geçiren bazı işçi yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.

Yukarıda herkes müjde bekliyor

Ocakta mahsur kalan maden mühendisi Koray Kebapçı’nın (28) babası Turan Kebapçı (56), Konya Selçuk Üniversitesi mezunu olan oğlunun 4.5 yıl önce Yapıtek Şirketi’nde işe başladığını belirterek, “Umudumuzu kaybetmedik. Sabaha kadar gelecek müjdeli bir haberi bekledik. İnşallah oğlum ocaktan sağ salim çıkacak” dedi.

Ocak önünde bekleyen Gülşen Karabektaşoğlu (24), eşi Ahmet Karabektaşoğlu (26) ile kardeşi Erdem Alkin’in (23) ocakta mahsur kalanlar arasında olduğunu söyledi. Kucağındaki 6 yaşındaki kızı Ebrar ile ocak önünde beklerken gözyaşlarına boğulan Gülşen Karabektaşoğlu, “Eşim 4 yıldır firmada çalışıyor. Asıl mesleği aşçılık. Ancak imkan olmadığı için mesleğini yapamadı. Madenci oldu. En son yaklaşık 1 yıl önce gaz zehirlenmesi nedeniyle yaralandı. Çok defa işi bırakmasını söyledik. Yapacak bir işimiz olmadığı için çalışmaya devam etti” dedi.

6-7 metrelik göçük aşıldı yeni göçük çıktı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma çalışmaları konusunda açıklamada bulunurken “Taş ve kayalardan oluşan 6-7 metrelik göçük aşıldı. Ancak 20 metre kadar sonra kömür göçüğü ile karşılaşıldı. Şimdi orada temizlik çalışmalarına başlanıldı” dedi. İşçilere ulaşıncaya kadar başka bir göçükle karşılaşmamayı umut ettiklerini belirten Yıldız, “Göçükler nedeniyle çalışmaların uzaması işçi arkadaşlarımızla ilgili kaygılarımızı daha da arttırıyor. İşçi arkadaşlarımızın bulunduğu noktaya kurtarma ekiplerimizin uzaklığı 80-85 metre civarında. Umut ediyorum ki, kömür göçüğünden sonra başka bir göçükle karşılaşmayalım. Çünkü her göçüğü açmak saatler alıyor.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise sabırla beklemekten başka çarelerinin olmadığını belirterek, “Süre uzadıkça umudumuz azalıyor. Ancak ekiplerimiz umut içinde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

‘Göçük ne kadar bilmiyoruz’

Olayın kesin olarak grizu patlaması olduğunu vurgulayan Dinçer, “Göçüğün uzunluğu ne kadar, net bir bilgimiz yok. Ancak umudumuzu koruyoruz. Çünkü göçüğün olduğu yerde metan gazının olmadığı yerler var. Ümit ediyoruz ki işçilerimiz o bölümlerdedir” diye konuştu. Dinçer, ‘İhmal var mı?’ sorusuna, “Teknik açıdan bakıldığında ihmal ve hata görülmüyor. En son Ekim ayında kapsamlı bir denetim yapıldı. İş güvenliği açısından bir eksiklik görülmedi. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal var mı bunu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz” yanıtını verdi.

İşçi yakını Bakan’a kızdı

Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız ile beraberindekiler ocak ağzında bekleyen işçi yakınlarıyla konuşurken, bir işçi yakını “Patlama olduktan sonra buraya gelip lak lak konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İşçi yakını polisler tarafından uzaklaştırıldı.

Bakanlar daha sonra işletme müdürlüğüne girerek çalışmaları takip etti.

Taner Yıldız ise gece 02.30’da kendisini arayan Başbakan Erdoğan’a çalışmalarla ilgili bilgi verdiğini, İspanya dönüşü tekrar görüşeceklerini söyledi.

‘Zor bir durumla karşı karşıyayız’

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Zonguldak’ta maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’den bilgi aldı. Dinçer, dün öğle saatlerinde Çankaya Köşkü’ne gelerek, Gül ile görüştü. Arjantin’in Ankara Büyükelçisi Armando Juan Jose Maffei’yi kabulünden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, patlamadan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Gül, “Yerin 500 metre altında, çok önemli bir olay, çok üzüldüm. Tabii ki ümit kesilmez. Kurtarma çalışmaları herkesin el birliği, olağanüstü gayretiyle devam ediyor. İnşallah hepimizin sevineceği bir netice olur. Zor bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Umudumuz bugün ulaşmak’

TTK İş Güvenliği Uzmanı Vedat Küçükbükücü, “Ocakta mahsur kalan arkadaşlarımıza yarın (bugün) öğlen saatlerine kadar ulaşmamız mümkün görünmüyor” dedi. Küçükbükücü, grizu patlaması sonrasında başlatılan kurtarma çalışmalarının maden teknikerleri ve mühendisleri ile işçilerce sürdürüldüğünü söyledi. Şu anda 25-30 kişinin çalıştığını belirten Küçükbükücü, şunları söyledi: “Arkasında da yine 25-30 kişilik ekip hazır bekliyor. Yorulanların yerini yenileri alıyor. Şu anda 18 metrekare genişliğindeki bir alanda çalışmalar sürdürülüyor. Göçen 8 metrelik kısmın sadece iki metrelik kısmı açık, 14 metrelik bölümü açınca olay bitecek.”

Küçükbükücü, “Umut var mı?” sorusuna “Allah’tan umut kesilmez, inşallah 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda arkadaşlarımızı sağ salim çıkarırız” yanıtını verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 09:22:25
Güncelleme :20 Mayıs 2010 Perşembe 08:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?