3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Zonguldak Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Sigara kullanımı, halk sağlığı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur" dedi.


İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 31 Mayıs Sigarasız Günü ile ilgili açıklamada bulundu. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına mağruz kalmanın ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğunu söyledi. İlikhan, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğunun bilimsel bir gerçek olduğunu dile getirdi.

3Murat İlikhan, günümüzde sigara kullanımı nedeni ile kanserden ölen kişi sayısının yılda 7 milyon, yeni vaka sayısının 11 milyon olduğunu kaydetti. İlikhan, 25 milyon kişinin de kanserle yaşadığını anlattı.


Dr. Murat İlikhan yaptığı açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sigarada, dünya ülkeleri arasında 7. sırada yer almaktadır. Türkiye'de 2020'de kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır. Sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri ayrıntılı olarak anlatılarak okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak birinci amaç olmalıdır. İkinci amaç olarak sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılalarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Bugün tüm dünyada sigarayı bırakmada sigarayı bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir.

Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara göre daha yüksektir. Özellikle dünyada bir milyar, Türkiye'de 21 milyon çocuğun pasif içici olduğu düşünülürse bu konudaki vurgu önem kazanmaktadır. Kapalı mekanda sigara içiminin yasaklanması gibi yasal önlemlerin de sigara kullanımını azaltıldığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Tütün zararlarına karşı yürütülen mücadele ile hem kronik rahatsızlıkların doğrudan ve dolaylı zararları önlenecek toplum sağlığı açısından konforlu bir yaşam sağlanabilecektir. Türkiye'de tütünle mücadelede hedef yüzde 33.4 olan sigara kullanım oranının 2010 yılında yüzde 20'ye, bir diğer ifade ile 17 milyon olan içici sayısını 10 milyona indirmektir. Bu sayede her yıl 35 milyon kişinin sigara ve sigaraya bağlı ölümü engellenirken, 2007 itibari 20 milyar dolar olan sigaraya harcanan paradan her yıl 5 milyar dolarlık tassaruf sağlanılması mümkün olacaktır."
 

İha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 12:22:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?