4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

36 milyon YTL'lik fatura yolsuzluğu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, sac sektöründe 36 milyon YTL'lik 2 bin adet sahte fatura tespit edildi, olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Zonguldak Vergi Dairesi Başkanlığı, araştırmaları sonucu Ereğli'de bazı sac tüccarlarının sahte fatura düzenleyerek vergi kaçırdıklarından şüphelenilmesi üzerine, vergi denetmenleri tarafından inceleme başlattı. Ankara ve İstanbul'un yanı sıra çok sayıda ili kapsayan, 36
milyon YTL tutarında 2 bin adet sahte fatura düzenlendiği tespit edildi. Araştırmada, sahte belgelerin birkaç kez isim değiştirilerek Türkiye'nin çeşitli yörelerinde kullanıldığının belirlendi. Olayla ilgili çok sayıda kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, vergi denetmenlerinin incelemelerini halen sürdürdüklerini, sahte fatura adedinin ve parasal miktarının daha da artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Sahte faturalar ve sevk irsaliyesi gibi belgelerin düzenlenmesindeki amacın belgelerde yazılı miktar kadar vergi kaçırmak olduğuna belirten Bayar, şöyle konuştu: ''Bu sahte belgeleri alarak kullananlar, Katma Değer, Kurumlar ve Gelir Vergisi yönünden matrahlarını küçültmek,yok etmek gayesiyle hareket etmektedirler. Söz konusu belgelerle vergi iadesi almak amacı güdenler bile olabilir. Kısa sürede tespit ettiğimiz sahte belge adedinin yanı sıra parasal miktarı dikkate alındığında, işin ürkütücülüğü ve boyutu ortaya çıkmaktadır.Başkanlığımızca bu tür tespitlerde 3 kat ceza ve gecikme faizi uygulanırken, sahte belge düzenleme ve kullanımından dolayı da savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır.''

Bayar, yaklaşık 4 ay önce başlayan incelemelerin 5-6 ay devam edeceğini belirtti. Bayar, sahte belge düzenlemek ve kullanmanın, vergi yönün dışında yargı boyutu da dikkate alındığında ağır müeyyideler uygulanmasını gerektirdiğini sözlerine ekledi.
AA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 13:03:02
Güncelleme :11 Ekim 2006 Çarşamba 13:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?