3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Güner, kanserin dünyada her yıl on milyon kişiyi etkilediğini söyledi.
Bu yıl dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner açıklama yaparak günün anlamını ve önemine dikkat çekti. Kanserin dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner açıklamasında şöyle dedi:
“Sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef olarak 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10 olarak, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25 olarak, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmak istiyoruz. Kanser her yıl tüm dünyada 10 milyon kişiyi etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2020 yılında her yıl yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 17 milyona, 2050 yılında 24 milyona yükseleceği ve bu kanserlerin üçte birinin etkili kanser kontrol programları yürütüldüğünde önlenebilir olmasıdır. Türkiye’de en sık rastlanan ilk 10 kanserden yedisi tüm kanserlerin neredeyse üçte ikisini oluşturmaktadır. Bunların tamamına yakın çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek niteliktedir. En sık rastlanan ilk 10 kanser, Akciğer, Prostat, Meme, Deri, Mide, Mesane, Kolon, Kemik iliği, Endometrium, Ovaryum kanserleridir. Ülkemizde halkımızın yüzde 80’i kanseri en önemli sağlık sorunu olarak nitelendirirken ancak, yüzde 2’si kanserin erken belirtilerini önlebilme yollarını ve tarama metotlarını bilmektedir.“

KANSERİN BELİRTİLERİ

Kanserin başlıca belirtilerinin yedi maddeden oluştuğunu ve bu maddelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öner Güner, “Meme veya vücudun başka yerlerinde sertlik, bayanlarda zamansız kanama ve akıntı, bağırsak ve mesane alışkanlıkları değişiklikleri, benler veya bir siğilin belirgin değişikliği, hazımsızlık veya yutma güçlüğü, iyileşmeyen yaralar, hırıltı öksürme ve ses kısıklığı gibi belirtileri arasında yer almaktadır” dedi.


Kanser’in en büyük etkenlerinden birisi olan sigara alışkanlıklarına da dikkat çeken Dr. Öner Güner, “Tütün kullanımı önlenmeye yönelik kanser kontrolü faaliyetlerinin en önemli ayağı olarak görülmektedir. Dünyada 700 milyon çocuk sigara dumanı ile kirletilmiş hava soluduğundan, yetişkin ebeveynlerin çocuklarla birlikte bulundukları ortamları sigaradan arındırma sorumlulukları vardır. Çevresel tütün ürünlerine ve sigara dumanına maruz kalmak ileride önemli sağlık riski oluşturacağından çocuklara sigarasız bir ortamda büyüme hakkı verilerek pasif içiciliğin önlenmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki kanser korunabilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yeter ki erken teşhis için gerekli tetkikleri yaptırmakta gecikmeyelim” şeklinde açıklamasını tamamladı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 16:02:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?