6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

5 bin kitap öğrencilere ulaştı

5 BİN KİTAP ÖĞRENCİLERE ULAŞTI

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 70. yılı anısına verilen 5 bin 200 kitap öğrencilere ulaştı.

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 70. yıldönümü nedeniyle ‘Köy Enstitülerinde Kitap ve Aydınlanma’ konulu Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından etkinlik düzenlendi.

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yılı anısına Çaycuma’daki tüm okulların kütüphaneleri ile ilçedeki kütüphanelere 5 bin 200 adet kitap armağan etti.

Çaycuma Belediye Sineması’nda gerçekleşen etkinlik, Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol’un açılış konuşmasıyla başladı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol yaptığı konuşmada, Köy Enstitüleri gerçeğinin özellikle de aydınlanmaya olan etkisinin daha iyi anlaşılması ve bilinmesi için böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, "Özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan bu okullar hem bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı aralamış hem de öğretmen yetiştirme sistemi açısından da bir model olmuştur. Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitülerinin kapatılması yatmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahru Pilten katıldığı bir söyleşi de, ülkemizde 65 bin kişiye bir kütüphanenin, 95 kişiye ise 1 kahvehanenin düştüğünü açıkladı.

Pilten, “Bir yılda basılan kitap sayısına göre İsrail'de bin 169, Almanya'da bin 22 ve Japonya'da 600 kişiye bir kitap düşerken, Türkiye'de ise 10 bin 600 kişiye bir kitap düştüğünü ve araştırmaların, kitabın ülkemizde temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer aldığını belirtti. Okuma alışkanlığındaki ürküten bu istatistikler Türkiye’nin geldiği noktayı tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Köy Enstitüsü mezunu yazar Fakir Baykurt'un, 'Klasiklerin en iyi okuru Köy Enstitülü gençlerdi. Ceplerimizi ona göre yaptırırdık, kitap sığsın. Kız arkadaşlarımız koyun kuzu gütmeye giderken, torbaya azıkla birlikte kitap da katardı.' Sözlerini anımsadığımızda şu tespiti yapmak hiç de yanlış olmayacaktır. Köy Enstitüleri kapatılmasıydı, Yard. Doç. Dr. Şahru Pilten’in açıkladığı rakamlarda belirtilen korkunç durum bugün olmayacaktı" dedi.

1940’lı yılların başlarında ülkenin dört bir yanında açılan ve yetiştirdiği binlerce öğretmenle Anadolu halkını aydınlatan Köy Enstitüleri, hazır yeşil alanlara inşa edilmediğini vurgulayan Akyol, "Çorak ve bozkır Anadolu topraklarına yapılan Enstitülerle birlikte binlerce fidan dikilmiş ve o çorak ve bozkır topraklar tıpkı Atatürk Orman Çiftliği gibi yeşillendirilip orman haline getirilmişti. Köy Enstitülerini kuran yöneticiler bugün yaşıyor olsalardı, kesinlikle Çaycuma’da yeşil alan özelliği taşıyan Sosyal Tesisleri parçalayarak öğretmen lisesi yapmaya kakışmaz, tıpkı 1940’lı yıllarda olduğu gibi ne yapıp edip bozkır bir alanı bulurlardı" diye konuştu.

Akyol, Köy Enstitülülerin aynı zamanda öğretmen örgütlülüğünün de öncüsü olduklarını belirterek, "Önce dernek kurmuşlar, sonra da ‘Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) kurulmasında, TÖS kapanınca TÖB-DER’in oluşumunda, TÖB-DER kapanınca bir başka örgütlenmede öncü olmuşlardır" dedi.

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın da katkı sunduğu etkinlik sonrasında, Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Köy Enstitülerinin kuruluşunun 70. yılı anısına, daha sonra basın yoluyla ilan edilecek olan birçok kurum, kuruluş ve kişinin katkılarıyla alınan 5 bin 200 adet kitap setler halinde Çaycuma genelindeki tüm ilköğretim okullarının ve liselerin kütüphaneleri ile Çaycuma Halk Kütüphanesi, Çaycuma ADD Kütüphanesi, Çaycuma Kahvecioğlu Köyü Atatürk Kitaplığı, Zonguldak Merkez Keller İlköğretim Okulu, Bakacakkadı Durmuş Demirel İlköğretim Okulu ve Sivas Yıldızeli Yağlıdere İlköğretim Okulu kütüphanelerine armağan edildi.

5 BİN KİTAP ÖĞRENCİLERE ULAŞTI
5 BİN KİTAP ÖĞRENCİLERE ULAŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 11:03:01
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 11:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?