3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

5 ülkeden 45 öğrenciden çevre mesajı

Çevre için Zonguldak'ta buluşan Polonya, Romanya, Kazakistan, Litvanya, Bulgaristan ve Türk gençleri, birlikte sergiledikleri drama ile çevreyi koruyun mesajları verdi. Müzik eşliğinde dans ve çeşitli materyallerle sergilenen dramada, Polonyalı ve Türk öğrencilerle birlikte ağaç ve mikrop rolünü oynadı. Oyunun bir sahnesinde oyuncuların hep bir ağızdan aniden çığlık atması salondakileri de korkuttu.


Turizm Folklor Araştırma Kurumu Derneği Gençlik Kulübü(TUFAK) tarafından hazırlanan ve Türkiye Folklor Araştırma Kurumu (TFK) tarafından organize edilen AB Gençlik Değişim Projesi kapsamında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine gelen 5 ülkeden 45 öğrenci, 9 gün boyunca kentte çevresel ve tarihi geziler yaptı. Projenin son günüde ise öğrenciler, final gecesi hazırladı. Final gecesinde, yabancı ve Türk öğrenciler, çevrede kamp yapan izci Türk öğrencilere ve kentteki protokole çevre ile doğanın önemini anlatan bir drama sergiledi. Müzik eşliğinde dans ve çeşitli materyallerle görsel olarak sergilenen dramada, öğrenciler, doğanın önemi, çevre kirliliği ve kirletilen hava ile birlikte atmosferde büyüyen kara delik ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Gerçek ağaç dallarından hazırlanan kostümle sahne alan bir Polonyalı ve bir Türk öğrenci, yaklaşık 40 dakika süren drama boyunca ağaç rolünü üstlendi. Yine Türk ve Polonyalı öğrencilerden oluşan mikrop ile kara delik rolünü oynayan öğrencilerde izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Dramanın bir sahnesinde yer alan mikrop ve karadeliklerin saldırısında bir anında ise diğer oyuncular rol gereği çığlık attı. Çığlıklar, oyunu izleyen Zonguldak Valisi Erdal Ata'nın eşi Nazan Ata, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılıç ile salondaki izci öğrencileri de korkuttu.

Proje ve oyun hakkında bilgi veren Melih Aras, "Proje kapsamında bir araya gelen farklı kültürlere sahip, farklı ülkelerin gençleri, burada önce kendileri önemli mesajlar edindiler. Kendi ülkelerindeki sorunlarını değerlendirip, ortak sorunlarını bu dramada anlatarak, tüm dünyaya önemli mesaj vermek istediler. Bu tür etkinlikler ve projeler, insanların ve kültürlerin kaynaşmasının yanın da turizm anlamında önemli fayda sağlıyor. Bu anlamda kendi kültürümüzü, geleneklerimizi, tarihi ve turistik yerlerimizi anlatıp göstermenin en güzel yollarından olan bu projelerin uygulanabilmesinde biz sivil toplum örgütleri kadar, yerel yöneticilere de büyük görev düşmektedir. Yerel yöneticilerin, bu tür projeleri destekleyerek, sivil toplum örgütlerini ödüllendirmelidir" dedi.


Oyun sonunda konuşan Nazan Ata ve Kaymakam Kaygısız,'da, sergilenen dramada önemli mesajlar verdiğini belirterek, projede emeği geçenlere ve öğrencilere teşekkür etti.
Oyunda ağacı oynayan ve tree man lakabı takılan Polonyalı öğrenci
Tomatsz Bartoszewski, ağaç rolünün çok zor olduğunu söyledi. Ağacın önemini anlatan Bartoszewski, "Çevreyi korumalıyız. Ağaçları korumalıyız. Çünkü ağaçlar bizim yaşamımızdır. Çünkü ağaçlar bizim oksijen kaynağımızdır" dedi. Karadelik ve mikrop rolünü oynayan Mateusz Mızertnt ile Pıotr Kulessa'da, "İnsanlar, her kirlilikle gökyüzünde bir karadelik açıyor.

Vu bunu kendi kendimize yapıyoruz. Hiçbir zaman çöpleri rastggele atmayalım" mesajı verdi. Mevsimlerde yaşanan doğa olaylarını ve her mevsim yapılan çevre kirliliklerini sahneleyen Polonyalı genç öğrenciler Kinga Motyka, Anna Kokodnicka ve Ola Kowalczyk'de, "Çevremizin güzel olması çok önemlidir. Güzel çevre ve doğa bizi rahatlatıyor. Çevremizi korumak için hep birlikte mücadele etmeliyiz" çağrısında bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Fen Bilgisi Eğitimi ve Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi ve Proje koordinatörü Ahmet Kıray'da, "Projemizin amacı, küresel düşün, yerel davrandır. 'Biz ne yaparsak yapalım, ABD, Almanya gibi ülkeler bizim yaptığımızın fazlasıyla kirletiyor' diye düşünmeyelim. Mutlaka herkesin yapabileceği bir şey vardır. Mutlaka herkes bir şeyler yapmalıdır" dedi.
Öğrenciler, gösterilerinin ardından dramayı izleyen Türk öğrencilerle çevre konusunda sohbet ettiler.

İha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 16:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?