3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

76. Dil Bayramı kutlamaları

Türk Dil Bayramı nedeniyle Zonguldak'ta düzenlenen yürüyüşün ardından kutlamalar ZKÜ Merkez kampüsünde devam etti.

Törene, ODTÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Özgün Baştürk, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, ZKÜ Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, Şair Mimar Cengiz Bektaş ve öğrenciler katıldı.
İnancın, bilimin önüne geçmesinin birkaç yıllık sorun olmadığını belirten Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, şöyle konuştu: "Dil Bayramını rektörlüğün çabalarıyla burada kutluyoruz. Daha önceki dil bayramlarını da rektörümüz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz'ün çabalarıyla kutladık. Son yıllarda yaşananlar, Türk Devriminin akışı bakımından ülkemizdeki üniversitelerdeki olumsuz değişimi de gözler önüne sermektedir. Eğer yaşama katılımcı olmaz da sessiz, suskun izleyiciler olarak kalmayı yeğlerseniz, bu olumsuz değişim, aklı ve bilimi öteleyen bu sert rüzgar, özellikle sizleri sağlıksız ortamlara sürükleyecektir.


Naylonlaşan dillerin, plastik yüzlerle Türk devrimiyle hesaplaşması yoğunlaşmıştır." Laikliği yeniden tanımlama istekleri, Türk devrimini savunanların laikçi -ulusalcı olarak küçümsenmesi, suçlanması, inancın bilimin önüne geçmesinin birkaç yıllık sorunlar olmadığını anlatan Özel, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sorunların aşılmasını sağlayacak yol ve reçete yine Türk Devrimidir. Umut, bu yolu ve reçeteyi aklıyla değerlendirerek geleceğe bakacak gençlerdedir. Ayakları yerde, dürüst aydınlardadır. "


ODTÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Özgün Baştürk de sahip olunan değerleri yüceltme görevini üstlendiklerini söyledi. Cumhuriyetimizin, ulusal ilkelerimizin ve Türkçe'mizin yalnızca koruyuculuğu görevini değil sahip olduğumuz değerleri yüceltme görevini de üstlendiklerini anlatan ODTÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Baştürk, sözlerine şöyle devam etti: "Atamızın güveninden ve siz değerli Türkçe gönüllüleri desteğinden güç alarak Türkçe'yi yüceltmek için çalışıyoruz. İngilizce'nin Türkçe'ye yaşama hakkı vermediği okulumuz ODTÜ'de, küreselleşme maskesi altına saklanarak çalışmalarımızı saçma bulan arkadaşlarımıza Dil Devrimini anlatıyoruz. Gözümüzün içine baka baka yabancı sözcükleri kullananlara, sabırla Türkçesi varken diyoruz. Bize kimliğimizi veren, ulus olarak özgüvenimizi yücelten ses bayrağımız Türkçe'yi ODTÜ'nün her taşında dalgalandırıyoruz."


Zonguldak'ın maden işçileri gibi ülkenin yüz akı olmaya gayret ettiklerini belirten ZKÜ Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz de, "Zonguldak'ta maden işçilerimiz gibi ülkemizin yüz akı olmaya gayret ediyoruz. Onlar gibi emeğimizle çalışmaya çalışıyoruz.

Gençlerimizi, Türk Bayrağı taşıyan ustalarımızı, hocalarımızı Zonguldak'a getirenlere teşekkür ediyorum. 76'ncı Dil Bayramımız kutlu olsun" dedi.
Dil'e sokulan yabancı sözcüklerin damarları tıkadığını belirten Şair-Mimar Cengiz Bektaş da, "Dilimize sokulan kimi ölü sözcükler damarlarımızı tıkar. O dil ağacımız yeşermez. Var olan yapraklarımız solar. Bu nedenle dile emek vermek o yüzden dili bağımsızlıktan kurtarmak gerekir" ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından törenin, birinci ve ikinci oturum olmak üzere konferans şeklinde verilen aranın ardından devam edeceği belirtildi.

İha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 15:25:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?