3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

8 Mart yürüyüşü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kdz. Ereğli'de kadınlar yürüyüş yaptı. ;

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Cumhuriyet Kadınları Platformu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir yürüyüş düzenlendi. Çınaraltı Bozhane mevkiinde yürüyüşe başlayan kadınlar Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Kadınlar, "Kadın Demek Emek Demek", "Bugün Bizim Günümüz Kadınız Biz Güçlüyüz", "Kadın Erkek El Ele Aydınlık Geleceğe", "Kadınız Haklıyız Hakkımızı Koruruz" şeklinde sloganlar attı. Kadınların yürüyüşüne erkeklerde destek vererek birlikte yürüdü.

Atatürk Anıtı önünde biten yürüyüş sonrası bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tertip Komitesi Adına Atatürkçü Düşünce Derneği Kandı Komisyonu Üyesi Şule Günönü bir konuşma yaptı. Günönü, kadın ve çocukların dünyanın her kesiminde sömürüye en çok maruz kalan kesim olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez 1921 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutlandığını anlatan Günönü, şöyle konuştu: "Günümüzde kadın hakları söylemi ve savaşımı ne yazık ki güncelliğini korumaya devam ediyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlatılan devrimlerle Türk kadını diğer ulusların kadınlarından daha önce ekonomik, sosyal ve kültürel haklarına kavuşmuştur. Böylece toplumun geleceğini hazırlayacak kadınının çağdaş olması yolu açılmıştır."
1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların erkeklerle eşit kılındığını belirten Günönü, sözlerine şöyle devam etti: "1934 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde ederek dünyaya örnek olmuştur. Ancak, yıllar önce hak ve özgürlüğünü elde eden Türk kadını günümüzde tekrar Ortaçağ'ın karanlıklarına çekilmek istenmektedir. Kadınlar ve çocuklar dünyanın her yerinde sömürüye en çok maruz kalan kesimlerdir. Kadınların ucuz iş gücü olarak çalıştırılması devam etmektedir."

Basın açıklamasının ardından kadınlar sessizce dağıldı.
 
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 15:59:22
Güncelleme :8 Mart 2009 Pazar 16:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şaban günönü IP: 78.169.75.xxx Tarih : 21.03.2009 12:26:10

şule abla konuşman çok güzel. devamlarını dileriz.