3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

84'lük kasap gençleri beğenmedi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 84 yaşındaki bir kasap, genç kasapların ip keser gibi kurban kestiğini söyledi. Yaşlı kasap yardımlarla devirdiği kurbanlığı kesmeyi başardı.

Kurban Bayramı nedeniyle Karadeniz Ereğli halkı Delihakkı mevkiindeki kesim yerinde kurbanlarını kesti. Bazı vatandaşlar duruma tepki gösterse de kurbanlarını çimlerin üzerinde kesmeye mecbur olduğunu dile getirdi.

Kesim yerinin daha temiz olması gerektiğini ifade eden kurban sahibi Yaşar Yavuzdeğer, "Bu kalabalıkta bu kadar olur. Bu nüfusun yüzde 90'ı kurban kesiyor. Yüzde 90'ına da böyle sağlıklı bir şekilde yer yetiştirme imkanı yok. Ama burası biraz daha iyileştirilebilirdi. İnsanlar buraları kirletmiş. Burada kalan çobanlara herhalde tuvalet ortamı hazırlanmamış. Bu çobanların biraz daha sağlıklı ortamda kalması sağlanabilirdi" dedi.

Kurbanın sahibi Yaşar Yavuzdeğer'den vekalet aldıktan sonra büyükbaş hayvanı kesmeye hazırlanan 84 yaşındaki Muzaffer Tunca, genç kasaplara sitem etti. "İp keser gibi kurban kesiyorlar" diyen yaşlı kasap, kurban kesmenin tarifini yaptı.

Yaklaşık 52 yıldır kasaplık yaptığını ifade eden Tunca, şöyle konuştu: "Ben 84 yaşındayım. 1956 yılından beri bu işi yapıyorum. Kurbanı kestiğin zaman kıbleye çevirmek lazım. Sağ ayağı ile 'Bismillahi Allahuekber' diyerek bıçağı çekip kurbanı kesmek icap eder. Öyle sürtmece kesme olmaz. Burada biraz seyrettim. Bilen de bilmeyen de kurban kesiyor. İp keser gibi kurban kesiyorlar, kurban öyle kesilmez. Ben 1956 yılından beri kurban kesiyorum. Ne boğalar kestim. Meydana traktör ile çekip götürdüğümüz bile oldu."

Kasapların arasında acemilerin de olduğunu söyleyen genç bir kasap ise kendisinin profesyonel şekilde kurban kestiğini söyledi. Kurbanını kesecek yer bulamayan vatandaşlar ise kurbanlarını tel örgülere asarak kesti.

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2008 Pazartesi 14:04:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?