3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ağaçların kesilmemesi için öneri

TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, çift yönlü duble yol yapımı çalışmasında tünel oluşturan ağaçların kesilmemesi için yolun tek yönlü yapılmasını önerdi.


Zonguldak TEMA Temsilcisi Berran Aydan Bartın, Karabük yolunda duble yol yapımının başlatılacağını ve bu amaçla yolun iki tarafında bulunan tünel oluşturan çınar ağaçlarının kesileceğini kaydetti.

Aydan, yolun yapılmasının bir hizmet olduğunu ifade ederken orada bulunan ağaçların da bulunmaz bir doğal hazine olduğunu söyledi. Yolun tek yön olarak ağaçlar kesilmeden korunarak yapılmasını önerdiklerini söyleyen Aydan, “Geçtiğimiz aylarda edindiğimiz bilgilere göre Bartın, Karabük yolunda duble yol yapımının başlatılacağını ve bu amaçla yolun iki tarafında bulunan özellikle 5 kilometrelik alanda bir ağaç tüneli oluşturan çınar ağaçlarının kesileceğini öğrendik. Yolun genişletilerek duble yol yapılması bir hizmettir, ancak orada bulunan ağaçlar yerine konulması mümkün olmayan bir doğal hazinedir.

15 Eylül 2008 tarihinde Bartın’a giderek görüşmelerde bulunduk. Bartın Belediye Başkanı, bazı sivil örgütlerin ve halkında ağaçların kesilecek olmasından üzüntü duyduklarını öğrendik. Projelendirme aşamasında biz TEMA Zonguldak temsilciliği olarak proje değerlendirme aşamasında bu yolun tek yön olarak ağaçlar kesilmeden korunarak yapılmasını, diğer yönden ise mesafeli olarak iç kesimden yapılmasını öneriyoruz. Ülkemizde doğal yaşlı ormanlar Karadeniz’de kalmıştır. Küresel ısınmanın etkilerini, zararlarını somut olarak yaşadığımız çağımızda bu doğal mirasımızı korumak zorundayız. Bugünlerde içinde bulunduğumuz bir diğer çalışmada ilköğretim okullarında yavru tema, liselerde genç tema gruplarını oluşturmak bu gruplar aracılığıyla çevresel duyarlılığı ve bilinci erken yaşlarda çocuklarımıza ve gençlerimize aşılama çabası içindeyiz. Okullarında yavru tema ve genç tema teşkilatı oluşturmak isteyen okul yöneticilerin bizlere başvurmasını istiyoruz. Tüm Türkiye’de bu teşkilatlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle ve çok güzel, verimli çalışmalar yapmaktalar ve biz ilimizde de gençlerin bu çalışmaları yapmalarını arzu ediyoruz. 20 eylül 2008 tarihinde Ankara’da düzenlenecek temsilcilikler arası gözlem ziyareti toplantısına Zonguldak temsilcisi olarak katılacağım” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 19:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?