3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

AİDS gençleri vuruyor

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, AİDS hastalığından en fazla etkilenenlerin 25 yaş altındaki gençler olduğunu söyleyerek, gençleri uyardı
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, yaptığı açıklamada AIDS hastalığının HIV virüsü nedeniyle oluştuğunu hatırlatarak, en gazla etkilenenlerin ise 25 yaş altı gençlerin olduğunu kaydetti.

HIV ve AID’li çocuk sayısının 2.1 milyon kişiyi bulduğunu anlatan Güner, “AIDS, HIV nedeni ile oluşan bir hastalıktır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılır. Dünyada her gün 7 bin yeni PIV enfeksiyonunun meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Etkilenen kişilerin çoğunluğu en üretici olan 25 yaş altındaki gençlerdir. Halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuk HIV ile enfekte olmuştur. Yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 2.5 milyondur. HIV ve AIDS’li çocuk sayısı 2.1 milyondur. Vakaların yüzde 95’i ise gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır.

Henüz etkin bir aşısı olmayan HIV’e karşı alınan koruyucu önlemlerin başında Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin yaygınlığı ile halk eğitimlerinin büyük rolü olmuştur” dedi.


Son dönemlerde AIDS mücadelesinde önemli yolların kat edildiğini anlatan Güner, tedavide ümit uyandıran gelişmelerin yaşandığını söyledi. Hastalığın seyrinin geciktirilebildiğini vurgulayan Öner, şöyle devam etti:
“Ümit vadeden yeni ilaçlı tedavi şemaları, hastalık belirtilerinin ortaya çıkışı geciktirilebilmektedir. Ancak tedavi giderlerini çok yüksek oluşu ve yıllık ilaç giderlerinin astronomik rakamlara ulaşması, bu tedavilerden herkesin faydalanmasını zorlaştırmaktadır. Bunların yanı sıra HIV şüphesi olan yada HIV tanısı konmuş kişilerin tanınabilirlik yada damgalanma korkusu nedeniyle toplumda kimliklerinin gizli kalması istemeleri ve sağlık kurumlarına baş vurmada çekinmeleri bu hastalıklar yapılan mücadelede aksamalara neden olmaktadır.”

İha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 18:39:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?