3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Alaplı'da ekonomik kriz paneli

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde ekonomik kriz ile ilgili panel düzenlendi.

Alaplı Belediyesi ve Gelişim Platformu organizasyonuyla gerçekleştirilen “2. Büyük Ekonomik Dalgada Dünya ve Türkiye, Kriz Avantajları ve Dezavantajları” ve “Sosyolojik Bir Çözüm Olarak Boş Zamanları Değerlendirme Kurumu” konulu panelde, panelistler ekonomik kriz ve yansımaları ile ilgili olarak bilgi verdi.

Alaplı Belediyesi Çay bahçesinde düzenlenen panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Saim San, ekonomik krizin dünyaya yansımasının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) geri ödenmeyen borçlar ve geri ödenmeyen kredilerden kaynaklandığını belirtti.

San, petrol fiyatlarının artmasının da Türkiye’nin bu krizden doğrudan etkilenmesine sebep olduğunu söyledi. Bunun dışında emtia fiyatlarının artmasının da Türkiye’nin mamul ve yarı mamulde dışarıya bağımlılığından dolayı ülkede ekonomik bir sıkıntı yaşanmasına sebep olduğunu belirten Dr. Saim San,

“Petrol fiyatlarının düştüğü bir dönemde de doların yükselişi başladı. Bu da Türkiye’deki mamul ve yarı mamul fiyatlarına yansıdı. Bütçenin önemli bir kısmı konut ve kiralara gitti, vatandaş diğer harcama kalemlerinden uzaklaştı. Dezavantajları, ihracata dayalı büyüme, gelir esnekliği düşük malların üretimi, düşük döviz kuru, yüksek faiz sorununun ardından, şimdi yüksek döviz kurunun sorun olması, 2001 krizi sonrasında yaşanan yapısal dönüşüm ve teknolojik bağımlılıktır. Yüksek döviz kuru ihracatı artırıyor ancak Türkiye’nin geliri ithalata bağlı olduğundan maliyetler de artıyor. Bu da bir sorun oluyor. Avantajlar ise siyasal istikrar, enerji köprüsü, genç, nüfus, ihracatta yeni arayışlar, teknolojik yatırımlardır. Dolar yükselecek. Bunu engelleyemeyiz. 1.60 veya 1.70 iyimser bir tahmindir. Umarım 1.70’de kalır” dedi.

Panelde ayrıca Sosyolog Onur Erdal, ekonomik krizin sosyolojik yansımaları üzerine katılımcılara bilgiler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 15:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?