3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Alaplı'da pepino yaygınlaşıyor

ALAPLI'DA PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR

Zonguldak Alaplı ilçesinde Yaşar Arıkan, ülkede yeni yetiştirilmeye başlanan tropikal ürün olan pepino meyvesinin üretimine başladıklarını bildirdi.

Saadet Partisi Alaplı İlçe Başkanı Yaşar Arıkan, 110 yıl önce dedesi Koca Nazım tarafından Alaplı'ya ilk fındık fidesini getirerek Alaplı'ya tanıştırdığını, Çiçekli köyü Haydarlar Mahallesi'nde üretim yaptıkları Osmanlı Çileği'ni de bölgeye dedelerinin tanıştırdığını belirtti. Arıkan, ülkede yeni yetiştirilmeye başlanan tropikal ürün olan pepino meyvesinin de üretimine başlayarak ilçeye tanıtarak yaygınlaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Güney Amerika Peru menşeli pepino meyvesinden geçen yıl 9 kilogram, bu yılda 200 kilogram ürettiğini belirten Arıkan, elindeki pepino fidelerini meraklı vatandaşlar ile paylaşmak istediğini söyledi. Alaplı'da fındık ve Osmanlı Çileği'ni dedelerinin tanıttığını ve onlardan edindiği felsefe doğrultusunda elindeki pepino fidelerini vatandaşlarla paylaşmak istediğini belirten Arıkan, "Alaplı'ya ilk fındığı getiren benim dedemdir. Benim dedemin adı Molla Bey'dir. Bölgedeki bütün değirmenler dedeminmiş. Dedemin iki hanımı varmış. Ölünce iki hanımından bir çok çocuğu olduğundan damatları kendi aralarında malları paylaşıyorlar. Bu değirmenleri damatlar satıyorlar. En son alanlardan biride annem tarafından dedem olan Koca Nazım alıyor. O zamanlar her şeye vergi alındığından aldığı değirmenin vergisi ödeyemeyince aynı zamanda köyün muhtarı, bugün yarın vergi affı çıkacak diye beklerken icra tarafından bütün malları satılıyor. Satılan bu yerleri o zamanlar Eleşler köyü dediğimiz Büyük Tekke köyü insanları alıyor. O yüzden Çayboyu'nda ve köyümüzün etrafında Eleşler köyü insanlarının tarlaları vardır. Dedem Koca Nazım Alaplı'ya ilk fındığı 110 yıl önce getiriyor. En güzel bahçelerine fındığı ekiyor. Köyünün insanlarına bu fındığı toplatırken, köylüler dedemle alay ediyorlar. Dedem de 'Sizde boş durmayın fındık ekin. Bir gün köylere tüccarlar gelecek büyük paralar vererek bu fındığı satın alacak. Sizde kolunuza bilezik, boynunuza altın takarsınız. Zengin olacaksınız' diyerek köylüleri fındık dikmeye teşvik ediyor. Günümüze baktığınızda aynı şey olmuştur. Köylülerimizin en birinci geçim kaynağı fındık olmuştur. Osmanlı Çileği'ni de dedem Koca Nazım bölgeye tanıtmıştır. Çiçekli köyü Haydarlar Mahallesi'nde Osmanlı Çileği yetiştirirmiş. Hasat zamanı küfelere doldurdukları çileği yaya olarak Ereğli'ye getirir, sonrada Ereğli'den gemilerle İstanbul'a postalanırmış. Sonralarında dedem kızlarından birini Ereğli'ye Doruk köyüne kocaya veriyor. Kocaya giden kızı bir gün köyüne gelerek bir sepet çilek fidesini alarak Doruk köyüne getiriyor ve oraya bu çileği ekiyor. Köydeki komşularına da çilek fidesi veriyor. Böylece özellikle Doruk köyü ve Ereğli'nin bazı bölgeleri çilek ile tanışmış oluyor. Daha sonra bu köylerimizin geçim kaynağı çilek oluyor. Kısaca Osmanlı Çileği'nin ana yurdu Çiçekli köyü Haydarlar Mahallesi'dir. Alaplı'ya şimdide, Türkiye de üretimine yeni başlanılan pepino Peru menşeli meyveyi getirdim. Geçen yıl 9 kilogram yetiştirdim, bu yıl 200 kilogram yetiştirdim. Meraklısı olan vatandaşlara fide temini yapıyorum" dedi.

PEPİNO HER DERDE DEVA

Pepino meyvesinin birçok hastalığa deva olduğunu belirten Arıkan, "Bu meyveyi ben Amerika'dan getirttim. Sadece bende üretim olsun diye getirttirmedim Alaplı'da meraklı kim varsa paylaşmak için getirttim. Bu meyvenin birçok yararı var. Meyvenin az olmuşu şeker hastaları için çok faydalı. Tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor. Ayrıca pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan pepino, kabukları özellikle hanımlar için cilt bakımında kullanılabiliyor" dedi. Pepinonun kanser, mide rahatsızlığı gibi hastalıklara da iyi geldiğini belirten Arıkan sözlerini şöyle tamamladı:

"Pepinonun şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği, bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi hastalığına iyi geldiği kanıtlanmıştır. Kavun, kuz, ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmakta hatta bazı Güney Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir."

ALAPLI'DA PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 14:33:02
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 08:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?