3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Alemdar Anıtı 24 yıl sonra onarıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Alemdar Anıtı 24 yıl aradan sonra Ereğli Belediyesi tarafından onarıldı.

Ereğli'nin Orhanlar Mahallesi Kavakdibi mevkiinde bulunan Alemdar Anıtı Ereğli Belediyesi tarafından 24 yıl aradan sonra onarıldı. Alemdar Anıtı'nın açılışına Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü, Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, Belediye Meclis üyeleri, askeri erkan katıldı. Alemdar Anıtı'nın açılış kurdelesini Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli birlikte kesti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, "Bu büyük eksikliği giderdik. Alemdar projesi bir adım daha ileri gitti. Alemdar Gemisi ilk bu ağaca bağlanmıştı. Bu ağacı da onurlandırmamız gerekiyor. Bugüne kadar Alemdar Gemisi'ni 50 bin kişi ziyaret etmiş. Halkımızın Alemdar Gemisi'ne ne kadar ilgi gösterdiği ortada. Bu sayı ilerleyen zamanlarda 100 bini aşacaktır. Biz gemimizle iftihar ediyoruz. Bunlar Ereğli halkının Ereğli'ye armağanıdır. Bunlarda herkesin emeği ve katkısı var" dedi.
Ereğli Belediyesi tarafından anıtın çevre düzenlemesi yapılırken, anıt üzerinde bulunan yazılar yeniden yazıldı. Anıt mermer kaplandı.

"ALEMDAR GEMİSİ'NİN EREĞLİ'YE GELİŞİ"

1914 yılında 1. dünya savaşının başlaması ile birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlar'a verilir. Buna kızan Ruslar, 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyılarını sık aralıklarla bombardımana tutarlar. Dünya savaşının ardından Anadolu'nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli'ye gelirler ancak Karadeniz Ereğli'yi işgal etmeyi başaramazlar. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir.

9 Şubat 1920 yılında Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli'ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır.

Şehrin hastanesi dahil kıyıya yakın bölgelerini denizden bombalayan Fransızlar, Alemdar Gemisi'nin gizlice yüzdürülmesi sonucunda karşı saldırıya maruz kalmıştır. 18 Haziran 1921 yılında Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır.

Bu anlaşma, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuştur ve Milli Kurtuluş Hükümeti'nin kabul edildiğinin bir göstergesidir. Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu elde edilen bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazandığı zaferlerin temelini oluşturmuştur. Bu şekilde, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli'de gerçekleşmiştir.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 16:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?