6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Aleviler aşure dağıttı

ALEVİLER AŞURA DAĞITTI

Hacı Bektaşi Kültür ve Tanıtma Dernekleri Ereğli Şubesi tarafından Aşure Günü düzenlendi.

Hacı Bektaşi Kültür ve Tanıtma Dernekleri Ereğli Şubesi tarafından Sevgi Barış Dostluk Düğün Salonu'nda geleneksel olarak her yıl düzenlenen Aşure Günü etkinliği yapıldı.

Aşure Gününe, Ereğli önceki dönem Belediye Başkanı Murat Sesli, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, İlçe Müftüsü Osman Aydın, CHP Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı ve vatandaşlar katıldı.

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Ali Arıkan, “Alevi Kültür Dernekleri Anadolu Balkanları ve Orta Doğu coğrafyasında geçmişi binlerce yıl ötesinde dayanan Alevi kültürünün ve inancının diğer inanç ve kültürlerle birlikte kardeşçe yaşayabileceği bir ortamın sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarıla bilmek için kurulmuştur. Bizler bunu geçmişteki aldığımız bilgiler sayesinde bugün önümüzdeki kuşaklara aktara biliyoruz. Bizler bugün burada topladık acımızı birlikte paylaşmak maksadımız şunu önemle belirtmek istiyorum. Semah gösterileri asla eğlence ile ilgili değildir zaten bunu eğlence olarak görenin cenaze namazı kıllamaz. Alevilerde Hüseyin'in Kerbela'daki acısını azda olsa tatmak için on iki imamların acılarını anmak için Muharrem matemi tutulur. Amaç bu acıları tekrarlamak ya da öç duygularını tekrarlamak ya da öç duygularını körüklemek değildir. Muharrem Matemi'nin amacı; bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevi öğretisini özümsemektir. Bugüne Aşure denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Şu anda Sevgi Barış Dostluk Düğün Salonu'nun karsındaki yerde Cem Evimizin temel atma törenini yaptık. Buradan karşıya geçiş köprüsü yapılacak gerekli işlemleri tamamladık izni aldık. Bunun buradan sizlere duyurmak istedim ve Cem Evi için Alevi olsun Suni olsun tüm Ereğli halkından desteklerini bekliyoruz. Çok şükür bu güne kadar Cem Evimiz için yardımlarını esirgemeyen birçok can dostlarımız var bunlara buradan çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu Aşure duası ederek katılanlara aşure dağıtıldı.

ALEVİLER AŞURA DAĞITTI
ALEVİLER AŞURA DAĞITTI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2010 Pazar 18:09:04
Güncelleme :4 Ocak 2010 Pazartesi 09:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?