3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Alman heyeti Zonguldak’ta

ALMAN HEYETİ ZONGULDAK’TA

Zonguldak Valiliği, Karaelmas Üniversitesi ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak organizasyonu ile Zonguldak’a gelen 10 kişilik Alman heyeti TSO ve ZKÜ’de ziyaretlerde bulundu.

Zonguldak’a gelen Alman heyeti Zonguldak TSO’ya yaptığı ziyarette kahvaltıda bir araya geldi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş ise konuşmasında 10 kişilik Alman heyetin Zonguldak’a gelmelerinin ilişkileri daha da güçlendirdiğini belirtti. Altuntaş, “Türk Alman dostluğu dünyanın diğer ülkeleri tarafından hep gıpta ile bakılan bir dostluktur. Bu anlamda Almanya’dan şehrimize gelen misafirleri aramızda görmekten son derece mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ruhr Havzası Almanya için ne anlama geliyorsa, Zonguldak Bölgesi de Türkiye’miz için o anlama gelmektedir. Ortak yanları, özellikle Demir Çelik sanayinin iki ülke adına bugün geldiği noktanın bu bölgeler sayesinde olduğunu söylemek gerekir. Yöremiz insanının Almanya’da en yoğun şekilde yaşadığı bölge Ruhr bölgesidir. O anlamda Türk Alman dostluğunun dışında biz sizleri hemşire olarak kabul ediyoruz. Sizleri aramızda görmekten çok memnun olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu dostluğun daha gelişerek iki ülke adına daha iyiye gideceğine olan güvencimiz tamdır” dedi.

Almanya Heyeti içerisinde olan Essen Belediyesi Avrupa Birliği Sorumlusu Frau Petra Thetard, Esen Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Essen Bölgesi Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Müdürü Klaus Kıpper, Essen Turizm Bürosu Müdürü Herr Thomas Braun ise Bartın, Karabük ve Zonguldak’a yaptıkları ziyaretlerin olumlu geçtiğini, Zonguldak’ı çok beğendiklerini belirterek bu ziyaretlerin ardından oluşan dostlukların üst seviyelere çıktığını ve çok iyi izlenimlere sahip olduklarını belirttiler.

Son olarak konuşan Zonguldak Valisi Erdal Ata ise Alman heyetinin Zonguldak’a yapmış olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek özellikle Filyos Projesi hakkında misafirlere bilgi verdi Vali Erdal Ata, “ Almanya ile tarihten gelme bir dostluğumuz var. Özellikle birinci dünya savaşında kader birliği yaptık ve o tarihten sonra da ilişkilerimiz sürekli artarak devam ediyor. Şuanda 3 milyona yakın vatandaşımız Almanya’da yaşıyor. Aynı zamanda birçok Alman firması da Türkiye’de faaliyette bulunmaktadır. Yıllar itibariyle de baktığımız zaman Almanya ile ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizde sürekli artan bir seyrin izlediğini görüyoruz. Bölgemizin Almanya ile özellikle Ruhr bölgesi ile birçok benzerlikleri var. Belki bu benzerlikler nedeniyle bu bölgeden 250 bin vatandaşımız o bölgede yaşamakta. Bölgemizi bu ziyaretinizde tanıma fırsatı buldunuz. Kısaca Filyos Vadisini anlatmak istiyorum. Ümit ediyorum gelecekte özellikle önümüzdeki 10 yıllık döneminde yeni bir sanayi bölgesi olacak burası. Birçok yerli ve yabancı firma bu bölgemizde yatırım yapmak istiyor. Belki dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu talepler askıya alınmış olsa bile 2010 yılından sonra bu bölgede hem yerli hem de yabancı firmaların yatırım taleplerinin artacağını düşünüyoruz. Filyos Vadisi’nin denize döküldüğü kısımdan itibaren iç kesime doğru yaklaşık 20–25 kilometrelik bir alan serbest bölge ilan edildi. Yaklaşık 20 milyon metre karelik bir alana sahip. Bu alanın 7 milyon metrekaresi şuanda devletin mülkiyetinde. Geri kalan kısmında kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Devlet Şu işleri çalışmalarına başladı. Biz Valilik olarak o bölgenin haritalarını yaptırıyoruz. Haritalar bittikten sonra imar planları yapılacak. Muhtemelen 2010 yılında da 25 milyon ton kapasiteli bir liman ihalesi yapılacak. Bir aksilik olmazsa 2010 yılından itibaren arsa tahsislerini yapılacağını ümit ediyorum. Alman firmalarını da bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu seyahatin gerçekleşmesine vesile olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra ise Zonguldak Valisi Ertal Ata Essen Belediye Başkanına takdim edilmek üzere bir plaket verdi. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir misafirlere plaket takdim ederek, TSO binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler. 10 kişilik Alman heyeti daha sonra Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesini ziyaret ettiler. Heyeti Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Bektaş Açıkgöz, Tıp Fakültesi Başhekimi Mustafa Cömert ve görevliler karşıladı. İlk olarak ZKÜ Tıp Fakültesi toplantı salonunda misafirlere Zonguldak Karaelmas Üniversitesini tanıtan slayt gösterisi sunumu gerçekleştirildi.

ALMAN HEYETİ ZONGULDAK’TA
ALMAN HEYETİ ZONGULDAK’TA
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 18:47:03
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 20:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?