3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Anız yakmak yasaklandı

Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin, anız yakmanın yasaklandığını belirtti.


Zonguldak’ın Ereğli İlçe Tarım Müdürü Hakan Tekin, havaların ısınmasıyla birlikte çıkabilecek büyük yangınlara sebebiyet vermemek için anız yakmanın yasaklandığını belirterek, yasaya uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını kaydetti. Anız yakıldığında toprak yüzeyinin çıplak kaldığını, böylece tarlalarda en verimli olan toprağın üst kısmının su ve rüzgar erozyonu ile kaybolduğunu belirten Tekin, bu nedenle de toprağın verimden düştüğünü belirtti.

Anız yakmanın zararları hakkında bilgiler veren Tekin, “Hasat sonrası anızın yakılması az da olsa bölgemizde görülmektedir. Anızı yakmakla meydana gelen zararları tespit etmek mümkün değildir. Öncelikle anızın yakılması ile organik madde yanarak yok edilmektedir. Anız yakıldığında toprak yüzeyi çıplak kalır. Böylece tarlalarda en verimli olan toprağın üst kısmı su ve rüzgar erozyonu ile kaybolur gider. Sonuçta toprak verimden düşer. Anızın yakılması ile toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar ölür. Anız yakıldığı zaman toprak yüzeyinde bulunan yabancı ot tohumları alevin altında kaldığı için yanmaz.Yani anız yakmakla yabancı ot kontrolü sağlıklı yapılmaz.

Topraktan geçen buğday hastalıklarını anız yakmakla önlemek mümkün değildir. Anız yakmak sırasında yangın kontrolden çıkarak komşu arazilerindeki ürünler, ağaçlar, çalılar, ormanlık alanlar, zarar görebilir. Her yıl binlerce hektar orman yangını anız yakmakla ortaya çıkmakta ve milli bir felaket halini almaktadır. Anız yangınları sırasında karayollarını kaplayan yoğun duman nedeniyle trafik kazaları olmaktadır.

Rüzgarın etkisiyle çevreye yayılan anız yangını tarlaların kenarında bulunan telefon direklerinin, hatta konutların yanmasına dahi sebep olmaktadır. Anız yakma sırasında arazide yaşayan yabani hayvanlar yuvaları yandığı için araziyi terk etmekte ya da ölmektedir. Anız yakılması sonucu meydana gelen zarar ilk yıllarda çiftçilerimiz tarafından pek hissedilmez, ancak ileriki yıllarda toprakların yavaş yavaş verimsizleşmesi ile çiftçilerimiz kara kara düşüneceklerdir” dedi. Yeni tarım tekniklerinde anız yakmaya kesinlikle yer olmadığını belirten Tarım Müdürü Tekin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Unutmayalım ki bu topraklar dedelerimizin bize bıraktığı miras değil, çocuklarımızın hatta torunlarımızın emanetidir.”

İha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 14:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?