3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Antik kazıda kafatası bulundu

Zonguldak'ta yapılan Antik Tios (Tienon) kentinde yapılan kazı çalışmalarında kafatası bulundu.


Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy'un başkanlığında 25 öğrenci, öğretim görevlisi ve 32 işçinin, M.Ö. 7. yüzyılda Miletos kentinden gelenler tarafından kurulduğu tahmin edilen Antik Tios (Tienon) kenti olarak bilinen Filyos beldesinde yürüttüğü kazı çalışmalarında kafatası bulundu. Kazı Başkanı Atasoy, kafatasının Kaletepe mevkiinde Bizans dönemine ait bir kilisenin ortaya çıkarılması için yürütülen çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Kafatasının M.S.
12. veya 13. yüzyıllarda yaşayan insanlara ait olabileceğini belirten Atasoy, "İlk yerleşim yeri olan Kale Tepesi, akropol dediğimiz yerde 3 farklı noktada kazı çalışması yapıyoruz. Bulunduğumuz yer, küçük bir kiliseciktir. Bizans döneminde M.S. 12-13. yüzyıla ait kilisedir. Kilisenin planını çıkarmaya çalışıyoruz. Yanında kiremit mezarlar bulunmaktadır. Kafatası ve iskeletler çıkmaktadır. Bu kilisenin duvarları, boyalı sıvalarla kaplıdır. Bunlar bize önemli ve zengin bir kilise olduğunu göstermektedir.


Devamı ortaya çıkarılacaktır. Hemen yanında Roma devrine ait bir tapınak vardır. Bu tapınağı da ortaya çıkarmaya çalıyoruz" dedi.
Atasoy, kafatasının incelemek üzere Hacettepe Üniversitesi'ne gönderileceğini, iskeletin cinsiyeti, yaşı ve ölüm nedeninin belirleneceğini söyledi. Atasoy ayrıca, bulunan mezarın kalede yönetici sınıfından birine ait olabileceğini, kafatasının ait olduğu kişinin ancak kazının tamamlanmasının ardından yapılacak değerlendirmelerle ortaya çıkarılabileceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 21:21:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?