3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Asar kalesi yok ediliyor

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı Gaziler köyü ve Hacı musa beldesinde kalıntıları bulunan Asar kalesi, define avcıların hedefi haline dönüştü.


Gaziler Köyü’nün eteklerinde bulunan Asar Tepesi’nde Asar Kalesi’nin kalıntıları define avcılarının tehdidi altında bulunuyor. Cenevizlilerden kalma olduğu bilinen Asar Kalesi’nin yıllardır, tüm doğa koşullarına ve define avcılarına rağmen bazı kalıntıları bulunuyor. Büyük bir kısmı toprak altında kaldığı görülen kalenin, yerin altındaki ve üstündeki kısmı define avcıları tarafından büyük tahribat görüyor. Kalenin bulunduğu Asar Tepesi, alkollü vatandaşlarında uğrak yeri olması nedeniyle tahribat her geçen gün artarken, köylüler böyle tarihi bir bölgenin sahiplenilmemesine tepki gösteriyor. Bölgede kazı çalışmalarına başlanılmasını isteyen köylüler, “Bu tepede kaçak kazı çalışmaları yapılıyor. Yerin altındaki ve üstündeki kalıntılara zarar veriyor. Jandarma ekipleri de birçok kaçak kazı yapan şahsı yakaladı. Ama yine define avcıları vazgeçmediler. Piknik ve mesire alanı gibi de kullanılan tepede, alkol alanlar da hem doğaya hem de kalenin az sayıdaki kalıntılarına zarar veriyor. Güvenlik güçlerinin çabaları da bu bölgeyi korumaya yetmiyor. Tarih daha da yok edilmeden, kazı çalışmaları başlatılmalı ve bir an önce tarih gün yüzüne çıkarılmalıdır” diye tepkilerini dile getirdi.


Büyük tahribata rağmen kalenin bulunduğu tepenin çevresinde termik santrali kurulacağı ve bu santralin çalışmalarının tepenin altından geçirileceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 10:03:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?